En 58-åring frias från narkotikasmuggling av hovrätten som menar att det inte är säkert att mannen skulle ha begått brottet om han inte provocerats till det av polisen. Foto: Polisens förundersökning

”Operation Costa” överklagas till högsta instans

Publicerad

Den omtalade operationen Costa – där polis infiltrerade narkotikasmugglande svenskar i Spanien – bör bli en fråga för högsta instans.

Det tycker den dömde man som nu vill bli friad då han anser att han aldrig hade begått brottet utan polisens provokation.

I februari förra året genomfördes en transport av närmare 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen, nordväst om Stockholm. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som varit iblandade i transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Transporten var i själva verket en så kallad kontrollerad leverans som myndigheterna följt hela vägen genom Europa och chauffören var egentligen en tysk tulltjänsteman. Männen hade varken varit medvetna om det eller att ”Ivan”, en man de samarbetat med kring smugglingen, var en polisinfiltratör.

Förmedlat kontakter

I tingsrätten fälldes båda männen, men hovrätten resonerade annorlunda och friade 58-åringen. Rätten ansåg att han visserligen gjort sig skyldig till medhjälp till brotten genom att han förmedlat kontakter och anordnat möten. Men det är enligt domstolen inte säkert att han hade begått brotten utan den provokation som polisen stått för.

40-åringen har nu överklagat hovrättens dom till högsta instans och vill även han gå fri.

””NN skulle inte ha begått denna eller någon annan liknande gärning om provokationen inte hade skett”, skriver försvaret i överklagan och påpekar att mannen sedan tidigare är ostraffad.

Finns osäkerhet

Till saken hör också att det inte är reglerat i svensk lag hur användandet av så kallade provokativa åtgärder får se ut och hur det påverkar straffrättsligt ansvar hos dem som varit föremål för åtgärderna.

Det talar för att målet bör tas upp av Högsta domstolen, anser försvaret som menar att ”osäkerhet gällande rättsläget” fått till följd att den ene av de två som provocerades friades, och den andre inte.

Riksåklagaren å sin sida har beslutat att inte överklaga domen då det ”inte finns tillräckliga skäl” för det. I en bedömning av domen som gjorts heter det att målet är omfattande och att det i hög grad rör bevisfrågor. Därför blir det tveksamt hur mycket vägledning en prövning i hovrätten egentligen kan ge, enligt Åklagarmyndigheten.

Nu ska Högsta domstolen avgöra om målet ska ges prövningstillstånd eller inte. Det är mycket svårt att få igenom ett sådant. HD får in ungefär 6 000 överklaganden varje år, varav drygt 100 får prövningstillstånd.

Bakgrund: Operation Costa

Infiltrationsoperationen inleds i februari 2017 av polisens sektion för särskilda insatser (SSI). Uppdraget går ut på att inhämta information om ett nätverk med svenskar som ska smuggla stora mängder narkotika till Sverige.

Under våren samma år träffas 58-åringen och en polisinfiltratör som kallar sig ”Ivan” för första gången. De har fortsatt kontakt under de kommande åren.

Polisen har som målsättning att tacka ja till ett erbjudande om att hjälpa till att transportera narkotika till Sverige genom en så kallad kontrollerad leverans. Syftet är att hämta in bevis, att beslagta narkotikan, att följa mottagarna av lasten och att eventuellt lagföra organisationens medlemmar i Sverige.

Infiltratören får med hjälp av 58-åringens kontakt med en 40-årig man, och planerna på en transport konkretiseras. I februari 2020 kör en lastbil lastad med 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Chauffören är också han en infiltratör, som egentligen arbetar vid den tyska tullen.

Lasten anländer till sin slutstation i Kungsängen norr om Stockholm den 15 februari och polisen slår till mot de misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.