Foto: SVT

Operation framgångsrikt mot barnfetma

Uppdaterad
Publicerad

Fetmaoperation är ett effektivt verktyg mot övervikt hos ungdomar. Det visar en ny svensk rapport som publiceras i dag. Nu måste behandlingen av unga med fetma förändras, tycker forskarna bakom rapporten.

Allt fler barn lider av övervikt och den som lider av svår fetma som tonåring får ett svårare och kortare liv än andra. Trots vetskapen om detta har det visat sig svårt att bota fetma hos barn och ungdomar.

Unga följdes i fem år

Att operera magsäcken, så kallad ”gastric bypass”, är en omdiskuterad metod för just unga. Det har använts i specialfall och liten skala men nu visar svensk forskning att det är effektivt. Studien, som är ett samarbete mellan flera svenska universitet och sjukhus, publiceras i tidskriften The Lancet i dag. I projektet har man följt ungdomar i fem år efter att de fått gastric bypass-operation och det visar sig ha gått mycket bättre för dem än för dem som inte fått en operation.

Minskat en tredjedel i vikt

Det handlar om ungdomar mellan 13 och 18 år. Efter fem år hade de som fått en operation tappat nästan en tredjedel i vikt i genomsnitt. Därmed hade risken för följdsjukdomar och för tidig död minskat för deras del. De överviktiga i samma ålder som i stället fått en mer traditionell behandling med råd om diet och motion, hade i stället gått upp i vikt, och på motsvarande sätt ökat risken för följdsjukdomar. Kort sagt ger undersökningen en mycket ljus bild av möjligheterna med fetmaoperationer för unga.

”Bör integreras i behandlingen”

– Det här är bra. Så bra att vi tycker att det här bör integreras i behandlingen av ungdomar med svår fetma i Sverige nu, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska Institutet och en av dem som står bakom studien.

Finns vissa risker

Men han varnar för att se det som en ”quick-fix”. Operationer kräver noggrann uppföljning och det finns risk för att flera ingrepp måste göras. De som opererats löper också ökad risk för näringsbrist. Men enligt studien överväger fördelarna klart och slutsatsen är tydlig.

– Det här visar att för dem som lider av allvarlig fetma kan man göra något redan när de är ungdomar. Det är ett viktigt budskap, att det är inte kört, säger Claude Marcus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.