Foto: SVT

Operationen en ”viktig signal till omvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Även om Försvarsmakten misslyckas med att hitta en eventuell undervattensfarkost i den svenska skärgården var den massiva insatsen ett riktigt beslut. Det menar Sven Hirdman, diplomat och före detta ambassadör i Moskva.

– Det verkar vara en mycket allvarlig incident, annars skulle inte försvarsmakten lägga så stora resurser på det hela, säger före detta Moskva-ambassadören Sven Hirdman i SVT:s Aktuellt.

Han fortsätter:

– Att man har gjort detta – även om man nu inte får tag på någonting – tycker jag är en viktig signal till omvärlden att Sverige slår vakt om sin territoriella integritet. Det är en signal till Ryssland och alla andra länder att vi tar det här på allvar. Det är också en signal till det svenska folket. Det tycker jag är riktigt.

Troligt med rysk anknytning

Om det skulle visa sig att en u-båt har kränkt svenskt vatten är det mer sannolikt att den har ryskt ursprung än att den kommer från ett Natoland, anser Hirdman.

– Hade det varit från ett Natoland hade försvarsmakten inte lagt de här resurserna på det. och vederbörande Natoland hade väl berättat för oss att ”sorry, vi var inne där av misstag”. Så är det någonting är det sannolikt att det har rysk anknytning, säger han.

Ökade spänningar i området

Det som händer nu ska, enligt Hirdman, ses i ljuset av det spända läget vi har i Östersjön sedan några år tillbaka, med spänningar mellan Nato och Ryssland. Nato har ökat sin närvaro i Östersjöområdet mycket väsentligt, och haft stora övningar i området. Flera länder kring Östersjön har också blivit Natoländer.

– Ur rysk synpunkt är det en försämring av det säkerhetspolitiska läget. Det har lett till att ryssarna har haft flera stora militära övningar i området, senaste flera året. Så det har blivit ett spänningsområde och då är det inte så konstigt att det uppstår sådana här intrång, säger Hirdman.

Rekognoserar inför krig

Han tror inte att det som hänt är en markering mot Sverige och vårt Natosamarbete, eller mot den nya regeringen.

– Jag tror att det är mer långsiktigt. Det pågår en planering både från Rysslands och Natos sida. Om det skulle bli ännu mer spänt läge och eventuellt krig ska man vara förberedd och då gäller det att rekognosera, säger Hirdman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet