Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s kommentator om den nya Novusundersökningen. Foto: TT

Analys: ”Opinionseffekterna av regeringskrisen klingar av”

Publicerad
Analys ·

Efter sommarens regeringskris har opinionen – åtminstone för tillfället – stabiliserats i svensk politik. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har återhämtat sig efter nedgången i somras. Samtidigt har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tappat mark.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Just nu är det ganska stillsamt i den svenska väljaropinionen. SVT/Novus väljarbarometer visar inga större förändringar. Jämfört med förra månadens väljarbarometer är alla rörelser inom den statistiska felmarginalen.

Uppenbart har ett lugn lagt sig över opinionen efter en turbulent sommar. Då drog Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna igång misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven och turbulensen i riksdagen ledde till att båda partierna stärkte sina positioner i opinionen.

S kan andas ut för stunden

Vänsterpartiet gick fram mest, vilket skapade stor oro högt upp i den socialdemokratiska partiledningen. Nu kan Socialdemokraterna andas ut, i alla fall för stunden. Partiet har tagit tillbaka det mesta av den mark man förlorade i somras. Samtidigt har luften gått ur Vänsterpartiets uppgång. Också Sverigedemokraterna tycks tappa något i opinionen jämfört med i somras.

Den grundläggande förklaringen till dessa väljarrörelser är sannolikt att de opinionsmässiga effekterna av sommarens regeringskris fortsätter att klinga av. Vänsterpartiet har inte lyckats följa upp sommarens agerande med nya aktiviteter. Det samma gäller Sverigedemokraterna.

Fortsatt osäkert läge

I stället har politiken i stort sett återgått till det normala, även om läget är fortsatt osäkert, inte minst när det gäller budgeten och den kommande statsministeromröstningen. Och det är ingen vågad bedömning att ett politiskt normalläge gynnar de traditionella maktpartierna.

De frågor som kan bidra till en turbulent höst är dessutom ännu långt ifrån ett avgörande. Först i november kommer det att klarna om Sverige är på väg mot en ny regeringskris eller om slutet på året blir lugnt i riksdagen.

Socialdemokraternas återhämtning kan också, åtminstone till viss del, sannolikt förklaras med det pågående partiledarskiftet. När ett stort parti byter partiledare följs det ofta av en uppgång i opinionen, mycket baserat på väljarnas förväntningar på den nya partiledaren. Hittills syns bara begränsade sådana effekter för Socialdemokraterna, men det är inte osannolikt att vi får se större förändringar under hösten.

Psykologiskt viktigt för M

Också för Moderaterna syns en uppåtgående trend sedan sommaren. Partiet är statistiskt säkert Sveriges näst största parti och det största oppositionspartiet. Det är psykologiskt viktigt för partiet inför den kommande valrörelsen där M-ledaren Ulf Kristersson vill operera som den givne oppositionsledaren mot regeringen. Men det höjer förmodligen också humöret inför den kommande partistämman då Moderaterna ska lägga fast politiken inför valåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.