Partiledarna från de rödgröna partierna, från alliansen och från Sverigedemokraterna möts i Agenda. Foto: Scanpix/SVT

Frågetecknen kring blockpolitiken

Publicerad

Det är knappt ett år och fem månader kvar till riksdagsvalet när ledarna för de åtta riksdagspartierna möts i Agenda. De rödgröna leder framför alliansen i opinionsmätningarna.

Den fråga som överskuggar de flesta andra är hur arbetslösheten ska minska.

Enligt Ekot/Novus senaste sammanställning från 1 maj av fem stora opinionsmätningar leder de rödgröna över alliansen med 48,8 procent mot 41,9.

I samma sammanställning backade Sverigedemokraterna från 8,8 till 7,8 procent vilket innebär att partiet tappat två månader i rad, efter en längre tids uppgång.

Centerpartiet har legat dåligt till i opinionsmätningarna efter striden kring partiets idéprogram i början av året.

Inte heller allianspartiernas möte i C-ledaren Annie Lööfs föräldrahem i Maramö lyfte siffrorna mot några högre höjder.

I Ekot/Novus senaste sammanställning nådde C precis upp till 4 procentsgränsen medan KD fortfarande låg under.

Ett frågetecken inför valet är vad som händer om de båda partierna eller något av dem skulle hamna utanför riksdagen. Ett annat är om Sverigedemokraterna kommer att få en vågmästarplats eller ej och hur det rödgröna samarbetet ska se ut.

Några av de frågor som splittrar de rödgröna i dagsläget är vinster i välfärden, halverad arbetsgivaravgift för unga, den sänkta krogmomsen och kommunal vetorätt om friskolor.

Inom alliansen finns olika uppfattning om bland annat skolan, där Folkpartiet (jämte Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet) vill att skolan ska återförstatligas, medan de andra borgerliga partierna inte vill det. A-kassan och försvaret är andra områden där allianspartierna uttryckt olika åsikter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet