• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Öppna porten och lämna bort din bil – då måste du lyssna på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Du är på väg in i din port, plötsligt står polisen bakom dig och vill att du släpper in dem. Måste du göra det eller kan du säga nej?

– Det finns ingen lag som ålägger dig att öppna dörren för polisen om det inte är så att det till exempel brinner i huset, säger Lena Matthijs, polismästare och lärare polishögskolan.

Matthijs berättar även att det finns tillfällen då folk utger sig för att vara poliser trots att de inte är det och att om det råder osäkerhet bör man dubbelkolla dem.

– Man ska kräva legitimation och granska legitimationen om det inte är uppenbart av situationen att det är polisen som är på plats. Det finns ju faktiskt de som utger sig för att vara poliser trots att de inte är det och som då blir insläppta, säger Lena Matthijs.

I Hollywoodfilmer syns ofta hur polisen springer fram till en civilperson och ber om personens bil för att sedan inleda en vild polisjakt efter en misstänkt gärningsman. Om något sådant skulle hända i Sverige, måste man då säga ja?

Se svaret i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.