Öppnar för att avtal blir lagar

Uppdaterad
Publicerad
Fackförbund kräver allmängiltiga kollektivavtal för att stävja fusk.

Fusk, social dumpning och lönedumpning i åkeribranschen har fått Svenska Transportarbetareförbundet att kräva så kallade allmängiltiga kollektivavtal, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Allmängiltigförklaringar av avtalen innebär att riksdagen upphöjer de färdiga kontrakten mellan arbetsmarknadens parter till lag.

”Vi har en ny verklighet att förhålla oss till. Det kräver nya sätt att bemöta problemen. Att allmängiltigförklara kollektivavtal kan vara en del i ett större batteri av åtgärder”, säger fackförbundets ordförande Lars Lindgren i en skriftlig kommentar på Transports hemsida.

Finns i Finland och Norge

Sådana avtal finns i Finland och Norge. Men frågan är inte helt okontroversiell i Sverige. Orsaken är att den innebär ”ett avsteg från grundtanken med den svenska modellen” där arbetsmarknadens parter står för lönebildning och staten hålls helt utanför, heter det i kommentaren på Transports hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer