Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell vill utreda möjligheten att använda sig av anonyma vittnen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Oppositionspartier positiva till vittnesutredning – men vill gå ännu längre

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forsell tycker att det är bra att möjligheten med kronvittnen ska utredas nu. Men att inte inkludera utredningen av anonyma vittnen anser han vara ”obegripligt” av regeringen.

– Samhällskontraktet håller på att lösas upp – men det saknas en politisk handlingskraft, säger han till SVT Nyheter.

Under en presskonferens i Linköping på torsdagen pratade inrikesminister Mikael Damberg om en kommande utredning där möjligheterna att förbättra vittnesskyddet ska ses över.

– Det är bra att en utredning blir av, men det här är i grunden ett M-förslag som regeringen tidigare röstat emot, säger Johan Forsell.

Vill ha anonyma vittnen

Moderaterna vill dessutom ta ett extra steg och även se på möjligheten att använda sig av anonyma vittnen.

– Det är ännu mer effektivt än kronvittnen, och för mig är det obegripligt att regeringen inte tar upp det, säger Johan Forsell.

Men vare sig systemet med kronvittnen eller anonyma vittnen är okontroversiellt, och många kritiska röster har fört fram argumentet att risken för falska vittnesmål ökar om en person anser att hen tjänar på det.

– Det är som med all lagstiftning – det finns fördelar och nackdelar, säger Johan Forsell.

SD: Kriminalpolitik ingen paradgren för S

Även Sverigedemokraterna är kritiska mot dagens uttalanden av inrikesministern, och det faktum att han undvek att ta upp en utredning av anonyma vittnen.

– Regeringen presenterar inget nytt, skriver Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Han menar att Socialdemokraterna lovade kronvittnen redan 2013:

”Straffskärpningar är alltid för klena och utbildningsplatser på Polishögskolan står tomma. Kriminalpolitik är inte och kommer aldrig att bli en socialdemokratisk paradgren”, skriver Adam Marttinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.