Oppositionen upprörd över lånta budgetfjädrar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen klär sig för solsken och dessutom i lånta fjädrar. Den dagen vargavintern är här finns inga pengar till underställ, när kylan biter står regeringen naken.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Ungefär så kan man sammanfatta oppositionens upprördhet över att Magdalena Andersson lånar till utgifter som mer pengar till kommunerna och migrationen och därmed ökar underskotten i statens finanser. Det gör hon när en het högkonjunktur är här, i stället för att spara i de berömda ladorna för sämre tider i enlighet med den väg som ekonomen Maynard Keynes stakat ut.

Ansvarsfullt att låna?

Magdalena Anderssons svar är att regeringen skött ekonomin så bra och minskat underskotten att det är rimligt att låna. Och att det vore oansvarigt att höja skatterna eller göra stora besparingar för att finansiera de kraftigt ökade kostnaderna för flyktinginvandringen.

Till var och en av de andra partiernas företrädare hade hon ett trumfkort, i alla fall av hennes minspel att döma. Hon sa att hon såg fram emot att läsa allianspartiernas budgetmotioner om ett par veckor för att se hur stora överskott de skulle prestera. Och så var den gamla debatten om överskottsmålet i statens budget igång, som om den bara tagit sig en tupplur.

Oroade ekonomer

Men det är fler än politiska motståndare som bekymrar sig. Ekonomer som Lars Calmfors oroar sig för vart det bär hän om de som har makten inte har ett mål för finanserna, om de saknar ett rättesnöre. Han är rädd för att det kan gå över styr. Det hade han lika gärna kunnat säga på Anders Borgs tid, vilket han också gjorde. Anders Borg sköt överskottsmålet framför sig under flera år.

Stefan Löfven beklagade sig häromdagen i Financial Times över att väljarna var sådana dysterkvistar att de inte kände framtidstro när det är så mycket som står bra till i Sverige. Moderaternas Ulf Kristersson var en av flera som tog upp den tråden och ställde sig på väljarnas sida. Enligt Kristersson är väljarna oroliga för att välfärden hotas av att regeringen inte har någon plan för hur flyktingar som kommit till Sverige ska komma ut på arbetsmarknaden.

Blandade tongångar

Vänsterpartisten Ulla Andersson var däremot ingen dysterkvist, hon var en muntergök hela dagen. På sin presskonferens tog hon åt sig hela äran för att kommunerna får tio miljarder från nästa år.

Liberalernas Erik Ullenhag plågade miljöpartiets Janine Alm Ericson med frågor om hur Miljöpartiet kan gå med på en flyktingpolitik som inte tillåter föräldrar och barn att återförenas. Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt ville fälla regeringens budget tillsammans med Alliansen.

Ulf Kristersson lämnade inga frågetecken kvar i luften när han förklarade att han inte vill fälla en svag regering för att få en ännu svagare. Därmed sa han också att Moderaterna inte vill göra sig beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Konfliktlinjer

Magdalena Andersson sa den svenska modellen lika många gånger som de borgerliga sa överskottsmål. Däremot verkar det förra favoritordet, samarbetsregering, struket ur vokabulären. Det är nog obsolet nu när regeringen vill skära ut konfliktlinjer mellan sig och Alliansen med den svenska modellen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet