Anna Kinberg Batra blir troligen ny partiledare för M – och därmed statsministerkandidat. Foto: TT

Oprövade Kinberg Batra ett vågspel för Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra ser ut att bli ny partiledare för Moderaterna och därmed statsministerkandidat för Alliansen. Valet av oprövade Anna Kinberg Batra är ett vågspel för Alliansen – men kan också vara det som leder dem till valvinst.

Nästa vecka planerar Moderaternas valberedning att presentera Anna Kinberg Batra som sin partiledarkandidat. Kinberg Batra har suttit i riksdagen sedan 2006 men har framstått som en hårt arbetande doldis bakom statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.

Om ingenting oväntat händer utses Kinberg Batra sedan till Moderaternas nya partiledare vid den tidigarelagda extrastämman den 10 januari. Därmed blir hon också den som Alliansen presenterar som sin statsministerkandidat – bara drygt två månader innan extravalet.

Att Anna Kinberg Batra blir ny partiledare för Moderaterna har varit väntat en tid – men att hon går upp i ronder mot Stefan Löfven redan i extra valet i mars kan bli en nagelbitare, menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Anna Kinberg Batra är oprövad och partiet hade planerat att hon skulle möta väljarna i valet 2018. Att hon prövas redan nu är ett vågspel, säger hon.

Saknar tre nyckelspelare

I valet i september ställde Moderaterna upp med den kanske tyngsta besättning man ställt upp med i ett politiskt val: Fredrik Reinfeldt, som har ett stort förtroende hos väljarna, finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt. När man nu går mot ett extra val saknar man dessa tre personer, som det ser ut i dag.

– Det är en ny generation politiker som tar över som är ganska okända för breda väljargrupper, eller i alla fall inte har den ställningen. Så det är klart att det försvagar partiets slagkraft i en valrörelse, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

”Tillgång med ett nytt ansikte”

Samtidigt är en av Anna Kinberg Batras styrkor att hon inte har samma tydliga koppling till de senaste åtta årens regeringsinnehav och kan stå i en valrörelse stå för någonting nytt och fräscht – även om hon i högsta grad har varit inblandad i regeringspolitiken de senaste åtta åren.

– Det kan vara en tillgång att hon kommer som ett nytt fräscht ansikte. Det ska även bli intressant att se hur Stefan Löfven klarar av att möta en annan typ av modebattör än Fredrik Reinfeldt, säger Mats Knutson.

FAKTA: ANNA KINBERG BATRA

Visa

Anna Kinberg Batra, född 1970, är riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006 och var det även 2001–2002.

I riksdagen har hon suttit i skatteutskottet, näringsutskottet, finansutskottet, EU-nämnden, krigsdelegationen samt utrikesnämnden och riksdagsstyrelsen.

Hon var ordförande i EU-nämnden 2007–2010 och finansutskottet 2010-2014.

Sedan 2010 är Kinberg Batra partiets gruppledare i riksdagen. Hon är också ekonomisk-politisk talesperson.

Kinberg Batra har varit både landstings- och kommunpolitiker.

Hon har läst franska och nederländska på Stockholms universitet och har en ekonomexamen från Handels i Stockholm.

Hon är född i Skärholmen, uppvuxen i Nederländerna och Djursholm.

Från 2000 till 2006 var hon kommunikationskonsult och informationschef och drev eget företag.

Hon är gift med komikern David Batra, bor i Nacka och har en dotter.

Källa: Nationalencyklopedin, Fakta om folkvalda (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet