Foto: Henrik Montgomery/TT

Säkerhetsbranschen rasar mot Snecker (V): ”Infantilt resonemang”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan skrev Linda Snecker (V), riksdagsledamot och ledamot i justitieutskottet på Twitter att säkerhetsbranschen ”har som affärsmål att skapa mindre trygghet”. Beskrivningen har fått branschordföranden att reagera kraftigt.

– Hon har inte klart för sig vad vi är och vad vi jobbar med, säger Joakim Söderström till SVT Nyheter.

Det var på onsdagen som Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, på Twitter la ut en bild på en motion hon lagt i riksdagen.

I samband med detta skrev hon att säkerhetsbranschen är ”en bransch som profiterar på människors otrygghet med affärsmål att skapa mindre trygghet, för då blir business större”.

Hon fick direkt mothugg av Joakim Söderström, ordförande för säkerhetsbranschens branschorganisation.

– Detta var särskilt allvarligt. Hon skriver rakt ut att vi skulle ha som affärsmodell att människor skulle vara otrygga, ett infantilt resonemang, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– En tandläkare profiterar på människors dåliga tandhygien, klädesindustrin på att folk fryser. Det är ett löjligt resonemang. Vi fyller en viktig roll i samhället.

”Blir stötande”

Joakim Söderström tycker att Linda Snecker klumpar ihop säkerhetsbranschens olika grenar.

– Hon sätter likhetstecken mellan säkerhetsbranschen och väktare samt ordningsvakter. Men dessa är en liten del av branschen.

– I riksdagen har vi väktare från oss och metalldetektorer. Utan allt detta hade Linda Snecker inte haft en säker arbetsmiljö där. Därför blir det stötande när hon beskriver branschen så här.

Snecker: Är så det fungerar

När SVT Nyheter når Linda Snecker så står hon på sig.

– Vänsterpartiet är väldigt kritiskt till den privata branschen som försöker skapa trygghet. Den omsätter enorma mängder pengar med ganska lite kontroll på vad man faktiskt uppnår, säger Linda Snecker.

Du skriver ju att de har som affärsmål att skapa mindre trygghet?

– Det är så det fungerar med företag. De vill sälja en vara till högstbjudande och varan i det här fallet är trygghet. Blir det för mycket trygghet så har ju inte företaget inte någon vara längre att sälja.

Hur menar du att de gör för att skapa mindre trygghet?

– Jag påstår inte att bevakningsföretag går omkring och skapar mindre trygghet, men det finns en tydlig produkt som säkerhetsbranschen vill sälja.

Du skriver ”med affärsmål att skapa mindre trygghet”. Hur menar du?

– Den här stora branschen omsätter miljarder per år med ett arbete som är svårt att kvalitetssäkra. Det är svårt att mäta trygghet. Trygghet är en känsla som handlar om vem du är, var du bor, var du kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.