Ordningsvakten Mattias är en av de som är vill att den privata säkerhetsbranschen ska få större friheter. Foto: SVT

Ordningsvakter vill ta över polisuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Den privata säkerhetsbranschen har i dag omkring 30.000 anställda. Ungefär 10.000 fler än polisen. Nu vill ordningsvakterna själva göra mer av polisens uppgifter.

– Polisen om inte annat skulle verkligen tjäna på det. Deras resurser skulle gå dit de verkligen behövs, säger Mattias som arbetar som ordningsvakt.

Den senaste diskussionen om bristerna inom polisen har blåst liv i en ny diskussion. Nu vill den privata säkerhetsbranschen, med bland annat ordningsvakter, göra mer av polisens jobb – som ett sätt att avlasta polisen.

– Vi kan ta några steg ytterligare, och renodla polisens uppgifter och sträva efter att polisiär kompetens bara ska användas där den behövs, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

”Polisen kan inte vara taxi”

I dagsläget får privata vaktbolag inte föra en person de gripit till en polisstation, utan måste invänta polisen själv. En av de uppgifter man vill dela med polisen är att den privata säkerhetsbranschen ska kunna just transportera omhändertagna personer.

– Där ska vi sitta med den där busen och vänta på att polisen kommer. Polisen har viktigare saker att göra än att vara taxi åt oss. Det finns massa arbetsuppgifter där vi kan avlasta polisen, säger tidigare Rikspolischefen Björn Eriksson, som nu mer är ordförande för den privata säkerhetsbranschen, och drivande i frågan.

Polisen inte lika säker

Trots att Mats Löfving är positiv till att diskutera förslaget, är han inte helt ense om vilka eventuella uppgifter som den privata säkerhetsbranschen skulle kunna ta över.

– Vi är öppna för att diskutera olika varianter, men vi har stor respekt för just transporter av frihetsberövade. Inte minst med tanke på rättssäkerhet och trygghet för den frihetsberövade som ska transporteras, säger den ställföreträdande rikspolischefen.

”Vi behöver varandra”

Omhändertagande av djur och berusade personer är ytterligare exempel på uppgifter som man från den privata säkerhetsbranschens sida inte längre vill ska vara en myndighetsutövning. Utan något som exempelvis ordningsvakter skulle kunna få arbeta med.

– Jag tror ibland att det där gapet mellan privat säkerhetsindustri och offentlig verksamhet kan komma närmare varandra. Jag märker en mognad ute i organisationerna. Vi behöver varandra, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.