Foto: SVT

Ordningsvakterna berättar: ”Tvingas stå helt stilla för att inte trigga dem att skjuta”

Publicerad

Under hösten har flera ordningsvakter runt om i landet utsatts för våld. Två av av dem är Mohamad och hans kollega som jobbar som ordningvakter på olika krogar i Stockholm.

– Vi nekade folk inträde och förklarade att det var fullt. De accepterade inte det och det blev tumult och min kollega blev allvarligt skadad, berättar Mohamad.

Mohamad har tidigare blivit knivhuggen i tjänsten men den här gången kom han lindrigare undan än sin kollega. Kollegan fick köras till akuten med ambulans och händelsen utreds av polisen.

Det är inte bara i Stockholms nattliv ordningsvakter utsätts för hot eller hot om våld. Charlie arbetar som ordningvakt i Östergötland, bland annat på järnvägsstationen i Linköping.

– Jag har fått påhälsning hemma och det var ju inte så där jätteroligt,säger han.

– Jag kan förstå. Hoten från folk som blir sura och griniga på mig kan jag på sätt och vis förstå men jag blir frustrerad när familjen ska bli hotade på grund av min tjänstgöring, säger Charlie.

Från nävar till fälgkors, knivar och skjutvapen

Både Charlie och Mohamed vittnar om att arbetsklimatet har blivit hårdare under senare år. Till skillnad mot för ett par år sedan arbetar Charlie aldrig utan skyddsväst och Mohamad berättar att han möts av våld en gång i veckan. Andra ordningsvakter SVT Nyheter har pratat med säger också att det har blivit allt tuffare.

– När vi möts av våld är det grövre än tidigare. Utvecklingen har gått från nävar till  fälgkors, till knivar och nu till skjutvapen, säger Dick som driver ett bevakningsföretag i Sydöstra Sverige.

– Det har blivit mycket mycket tuffare. Kriminella brukar komma tillbaka med pistoler eller hämta fler kompisar om de blir nekade inträde, berättar Jasmin som jobbar som ordningsvakt på en krog i Mellansverige

– En del som riktar en pistol mot en eller ens kollega försöker man lugna ner men en del förstår man att man inte kan nå och då är det bara att stå helt still för att inte trigga dem att skjuta.

Hur ofta händer det?

– Ofta, kanske sju gånger om året ungefär, säger Jasmin.

”Fittor som ska dö”

När ordningvakter förekommer i media handlar det ofta om att de är de som utsätter andra för våld eller övervåld. Det är något som både Charlie och Mohamad väl känner till.

– Du får tänka att du arbetar i en tjänst där du hela tiden möter konflikter och slag och vapen och så kommer en person och attackerar. Då kan det hända, för att skydda sig själv,  men det är inget vi accepterar eller vill ha, säger Mohamad.

Charlie poängterar att ordningsvakter har laglig rätt att bruka ett visst mått av tvång och våld men att det givetvis inte får gå över gränsen.

– Vi är bara människor och misstag sker, absolut. Det tråkiga är att det bara är det som uppmärksammas. När vi gör misstag och inte när vi gör vårt jobb.

Under sina fem år som ordningsvakt har Charlie aldrig arbetat ett pass utan att mötas av hot eller olika skällsord. Vissa hot förstår man är uttalade i affekt och inte allvarligt menade, andra är svårare att bedöma säger han.

– Man kallas låtsaspolis, blöjpolis, maktmissbrukare och värre saker, ”fittor som ska dö” till exempel, berättar han

Men måste man inte som ordningsvakt tåla eller åtminstone vara beredd på att bli utsatt?

– Det är klart man ska vara beredd men frågan är hur mycket? Ska du tåla att få hånfulla tillmälen? Absolut! Ska du tåla att bli knivskuren? Nej, det ska du inte tåla, säger Charlie.

– Räkna med våldet? Ett visst våld kan man tycka. En putt hit eller dit vid ett ingripande men ett slagsmål där kollegor hamnar på akuten, det är inte acceptabelt, säger Mohamad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.