Örebromannen ville inte topsas

Publicerad

Den misstänkte serievåldtäktsmannen i Örebro begärdes på torsdagen häktad för fyra kvinnoöverfall. 23-åringen hade kallats att lämna DNA-prov veckan innan han greps, men han lämnade återbud.

Åklagaren vill ha 23-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för två våldtäkter, varav en grov samt två fall av försök till våldtäkt i Örebro 2005 och 2010. Den grova våldtäkten skedde i mars i år i Örebro.

Av helgens tre överfall misstänks han för två. Det ena gäller våldtäkten på en 64-årig kvinna på Egnahemsgatan och det andra våldtäktsförsöket på en ung kvinna på Tunnelgatan.

De fyra överfallen är inte de enda som han tros ligga bakom.
-Vi kan komma att misstänka honom för betydligt fler än de fyra som han begärts häktad för, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Polisen utreder minst ett dussin överfall. För att få 23-åringen häktad krävs bara att det finns tillräckliga starka misstankar i ett av fallen.

Veckan före gripandet kallades 23-åringen att lämna DNA-prov, så kallad topsning, samma måndag som han senare greps. Men på fredagen ringde han och lämnade återbud. Gripandet var dock inte en följd av återbudet, enligt polisen.

Över 500 män har topsats i utredningen. På fredag förmiddag hålls häktningsförhandlingarna i Örebro tingsrätt.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer