Arkivbild. Foto: TT

Organiserad brottslighet tvingar Arbetsförmedlingen att betala tillbaka tre miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen utsätts för ett allt starkare tryck från den organiserade brottsligheten. Försöken att lura myndigheten har blivit så omfattande att den måste höja ribban för vilka som får till exempel lönebidrag. Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg är detta en av förklaringarna till att Arbetsförmedlingen nu måste lämna tillbaks tre miljarder avsedda för hjälp till arbetslösa.

Mikael Sjöberg uppger i den senaste prognosen att myndigheten kommer att lämna tillbaka ungefär tre miljarder kronor i år. Den väntade återbetalningen, som Dagens industri var först att berätta om i dag, utgör pengar som Arbetsförmedlingen fått från riksdag och regering för att hjälpa arbetssökande genom exempelvis lönebidrag.

– Jag kan tycka att det i grunden är ett misslyckande. Men den känslan får inte leda till att vi slarvar bort pengarna. Det är bättre att lämna tillbaks skattebetalarnas pengar än att använda dem på ett felaktigt eller ineffektivt sätt, säger Mikael Sjöberg.

Och i dag klarar ni inte av att hitta ett sätt som är effektivt och korrekt?

– Inte fullt ut.

Mikael Sjöberg framhåller två huvudförklaringar till att man inte lyckas använda alla pengar. Den ena är krångliga regelverk, den andra den organiserade brottsligheten.

– Den har blivit väldigt påtaglig inom bidragsbrotten.

Så det pågår så mycket verksamhet inriktad på att lura pengar av er, att ni måste hålla inne pengar som är avsedda för att hjälpa utsatta arbetslösa?

– Ja det blir resultatet. Vi måste ha väldigt mycket kontroller. Den organiserade brottsligheten påverkar vår verksamhet ganska mycket, det är en väldigt stor förändring.

LÄS MER: Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljarder

LÄS MER: Generaldirektören svarar på kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.