Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hallengren (S) tycker att det är besvärande om slutna och odemokratiska stater får inflytande över svensk sjukvård. Foto: SVT/TT

Oron: Odemokratisk stat kan få inflytande över svensk sjukvård

Publicerad

Enligt regeringen kan ägarbolaget till ett av Sveriges största privata vårdföretag, Capio, vara på väg att bli uppköpt av en fond med ägare i Förenade Arabemiraten. Regeringen ser flera risker med en sådan affär och undrar bland annat hur detta kan påverka svenskars patientuppgifter.

– Vi är djupt bekymrade, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren har gett Försvarets forskningsinstitut i uppdrag att utreda hur utländska intressen kan påverka svensk hälso- och sjukvård. Hon är kritisk till att utländska aktörer köper upp företag som är verksamma i svensk välfärd.

– Vi behöver insyn och demokratisk kontroll över sjukvården. Svenska förtroendevalda kan ställas till svars för vården, det går inte om ägarna sitter i Frankrike, Australien eller Förenade Arabemiraten, säger Lena Hallengren (S).

Inflytandet måste begränsas

Socialministern menar att utländska intressens inflytande över svensk sjukvård måste begränsas då sjukvården är en samhällsviktig verksamhet.

Hon tycker det är särskilt besvärande att ge slutna och odemokratiska stater inflytande över svensk sjukvård.

– Vi vet inte vilka bedömningar andra länder kommer göra kring den svenska vården. Kommer vård ges efter behov och kommer sjukhus och vårdcentraler finnas kvar, undrar Lena Hallengren.

Capio: ”Inget formellt bud”

Vårdgivaren Capio säger att det inte finns något formellt bud från Förenade Arabemiraten på dess ägarbolag Ramsay Healthcare. Skulle ägarbolaget bli uppköpt finns ingen anledning till oro bland Capios 900 000 svensklistade patienter, försäkrar företaget och meddelar att de följer all gällande lagstiftning.

– Patientinformation är sekretessbelagd och det är ett lagbrott att dela patientdata med obehöriga personer eller organisationer, skriver Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio, i ett mejl till SVT Nyheter.

Hur ser ni på risken att utländska aktörer kan komma att stänga svenska sjukhus och vårdcentraler av lönsamhetsskäl?

– Capio verkar på uppdrag av svenska regioner där vi tillsammans möter vårdbehov och levererar kvalitativ vård. Det är patienternas behov och regionernas samlade vårdåtagande som styr våra verksamheter, skriver Liza Manestam.

Oppositionen positiv

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker det är bra att frågan utreds.

– Det finns flera skäl att bedöma säkerhetsaspekter vid utländskt ägande. Bra att regeringen ser över detta, skriver hon i ett sms till SVT Nyheter.

Försvarets forskningsinstitut ska redovisa uppdraget senast den 28 februari 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.