Förra vintern började det brinna i ett av Anders Engvall svinstall. Byggnaden totalförstördes men konsekvenserna hade kunnat bli än värre. Bilden är från en annan brand. Foto: TT/SVT

Oro och ilska när deltidsbrandmännen slutar

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Anders Engvall i Stora Skedvi skräder inte orden när han får frågan om vad han tycker om att byn från 1 maj inte längre har någon fungerande räddningstjänst. Men det är inte deltidsbrandmännen han riktar sin ilska mot. Han ger politikerna bakläxa.

– Vi är störtförbannade! Jag tror aldrig att jag har varit så arg i hela mitt liv som jag är just nu!

– Gör om och gör rätt! Om folk går hem så är det ju nånting som är fel. Och här handlar det ju trots allt om skitpengar som man tvistar om, säger Anders Engvall.

Han är grisuppfödare och har egen erfarenhet av vad närheten till den egna brandkåren kan betyda. Förra vintern började det brinna i ett av hans svinstall. Byggnaden totalförstördes men konsekvenserna hade kunnat bli än värre. 

– Vi hade ju inte kunnat rädda gården över huvud taget om inte Skäve (så kallas Stora Skedvi på bygden) brandkår hade kommit så snabbt.

– Det var ju frågan om minuter för att flera hus skulle gå ner och då hade det gått åt oerhört mycket djur.

”Kommer att kännas tomt”

Inte långt från hans gård ligger brandstationen. Där klär Göran Jonsson på sig brandskyddsutrustningen. Kanske är det för sista gången. Efter 25 år som deltidsbrandman har han sagt upp sig och slutar den sista april.

– Det kommer att kännas tomt. Men jag har länge varit missnöjd med ersättningen för den arbetsinsats vi gör, och det nya avtal som skrevs under i höstas var droppen!

LÄS MER: Brandmännen i uppror – hela styrkor har sagt upp sig

– För mig personligen handlar det om ett par-tre tusenlappar om året back. Jag förväntade mig givetvis en positiv löneutveckling, säger Göran Jonsson.

Han är inte ensam om sitt missnöje. När avtalet mellan arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting och facket Brandmännens riksförbund blev känt valde 450 av landets 11.000 deltidsbrandmän att säga upp sig i protest mot vad de uppfattade som en klar försämring, bland annat när det gäller olika former av tillägg.

”Det stämmer inte”

Den bilden av avtalet tillbakavisas av Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL.

– Det stämmer inte. Värdena i det nya avtalet är högre än i det gamla, men vi har gjort omstruktureringar.

Syftet med det nya avtalet har, enligt SKL, varit att det ska bli lättare att rekrytera nya deltidsbrandmän och därför har en omfördelning gjorts från rörliga till fasta ersättningar. Men Niclas Lindahl håller med om att vissa deltidsbrandmän drabbas negativt.

TV: Branddrabbade bonden: ”Jag har aldrig varit så in i helvete arg”

– De som företrädesvis har jobbat kvällar, helger och nätter tappar ob-ersättning, men där utgår viss kompensation under sex månader tills de haft möjlighet att anpassa sina arbetstider, säger Niclas Lindahl

Nio av elva sagt upp sig

Brandstationen i Stora Skedvi bemannas med enbart deltidsanställda brandmän som bor i närheten. Utöver sina vanliga jobb turas de om att dygnet runt vara beredda på larm. Inom fem minuter ska dom kunna rycka ut.

Av de elva deltidsbrandmännen har nio sagt upp sig. Därmed finns ingen lokal räddningsberedskap. Den närmaste bemannade brandstationen ligger i Gustafs en och en halv mil bort.

Det kan låta som att det inte har så stor betydelse men Göran Jonsson framhåller vikten av att finnas på nära håll.

TV: Klockan tickar för deltidsbrandmännen

– Det är en fråga om minuter som gör skillnad på liv och död i många fall. Det har vi många exempel på under de senaste åren. Vi har haft bränder som fått förhållandevis lycklig utgång tack vare att vi varit nära.

Leif Andersson, förbundschef för räddningstjänsten Dala Mitt (ett samarbete mellan Borlänge, Falun, Gagnef och Säter), tycker att situationen bekymmersam.

45 deltidsbrandmän inom Dala Mitt har sagt upp sig, 25 av dessa slutar i början av maj. Han konstaterar i ett pressmeddelande att, ”om inte uppsägningarna tas tillbaka, kommer det att ta längre tid innan den enskilde medborgaren får samma typ av hjälp som i dag”.

”Vi behövs ju!”

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är tillsammans med Länsstyrelserna tillsynsmyndighet för räddningstjänsten. I en promemoria varnar MSB för konsekvenserna av att deltidsbrandmän sagt upp sig:

”Sammantaget kan situationen i förlängningen medföra att vissa kommuner inte uppfyller lagens intentioner att ge den enskilde ett tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.”

Under vintern och våren har kommuner och fack förhandlat lokalt om deltidsbrandmännens villkor. Kommunerna bakom Dala Mitt har erbjudit vissa förbättringar men de missnöjda deltidsbrandmännen har inte ansett att det varit tillräckligt. Läget här tycks vara helt låst.

TV: 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig

Men andra kommuner runtom i landet har varit mer generösa i syfte att få behålla sina deltidsbrandmän. Efter det har, enligt SKL, ett par hundra återtagit sina uppsägningar. Malung-Sälen till exempel höjer ersättningen med upp till 1.400 kronor i månaden.

Och Göran Jonsson tvekar inte hur han skulle ställa sig om han fick ett liknande bud.

– Då skulle jag självklart fortsätta. För vi behövs ju!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.