”Arbete ger frihet” var budskapet som mötte de nya fångarna när det anlände till det komplex av koncentrationsläger, arbetsläger och utrotningsläger som utgjorde Auschwitz. I intervjun nedan berättar Ingrid Lomfors om den oroväckande utvecklingen i Europa och utmaningarna med invandring från länder där antisemitism är en statsideologi. Foto: Pressbild/Martin Skoog och Pawel Sawicki.

Oroande utveckling inför Förintelsens minnesdag: ”Historien skrivs om i stora delar av Europa”

Uppdaterad
Publicerad

För 76 år sedan befriades fångarna i Auschwitz-Birkenau – samtidigt har det kommit rapporter om ökad antisemitism i Sverige. Det är något som Forum för levande historia tar på ”absolut största allvar”.

– Vi måste ta reda på var antisemitismen finns någonstans så vi kan sätta in rätt åtgärder, säger överintendent Ingrid Lomfors.

Kunskapen om Förintelsen är låg bland unga vuxna i USA – enligt en undersökning från september 2020 känner 63 procent inte till att fler än sex miljoner judar mördades i nazisternas koncentrations- och dödsläger. Fler än 1 av 10 tror också att det var judarna själva som orsakade Förintelsen.

I Sverige är kunskaperna betydligt bättre bland unga, något som gläder Ingrid Lomfors.

– Förståelsen och kunskapen kring Förintelsen är utbredd bland svenska ungdomar. I de undersökningar vi har gjort har vi sett en väldigt positiv utveckling, säger hon.

”Kan alltid göras mer”

Förändringen, som skett sedan mitten på 1990-talet, är enorm, enligt överintendenten. I skolan är det exempelvis obligatoriskt att arbeta med frågor kring Förintelsen men det finns många andra aktörer som bidrar till att kunskapen sprids.

– Det har gjorts väldiga insatser de senaste 20 åren och de har burit frukt, säger Ingrid Lomfors.

Vad är det största hotet mot att hålla kunskapen levande?

– Personligen tror jag det är viktigt att arbeta med dialog eftersom nya generationer ställer nya frågor till det förflutna utifrån sina erfarenheter.

”Risk att man bär med sig de idéerna till Sverige”

Vi har relativt stor invandring från länder i konflikt med Israel, är det en utmaning eller är det som vanligt?

– Nej, det är inte som vanligt. När det blir konflikter mellan exempelvis Israel och Palestina ökar det aktiviteten av antisemitiska yttranden. Det skapar inte antisemitism men det ger den näring, säger Ingrid Lomfors och fortsätter:

– Antisemitismen är mer utbredd i vissa miljöer än andra och kommer man från länder där antisemitism är en statsideologi är risken stor att man bär med sig de idéerna när man kommer till Sverige.

”Förintelsens historia skrivs om i stora delar av Europa”

Konspirationsteorierna kring George Soros i flera europeiska högerpartier är den andra sidan av myntet, hur ser du på det?

– Det är också väldigt allvarligt. Här kan vi faktiskt se hur Förintelsens historia skrivs om i stora delar av Europa. Men vi kan också se hur det hänger ihop med försvagningen av demokratiska institutioner i Polen och Ungern.

Ser du positivt eller negativt på utvecklingen?

– När det gäller Sverige är jag väldigt positiv, men vi får inte blunda för de utmaningar som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.