”Sedan riksdagsvalet har 90.000 väljare gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna.” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Orostider är skördetider för Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Sverigedemokraterna i kväll inleder sina landsdagar i Örebro kan partiet glädjas åt 340 000 nya väljare hittills under mandatperioden. Enligt SVT/Novus väljarbarometer är SD visserligen inte Sveriges största parti, men är ändå det parti som ökat mest sedan riksdagsvalet förra året. Orostider är skördetider för Jimmie Åkesson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Flera opinionsundersökningar har den senaste tiden indikerat att Sverigedemokraterna har gått om Socialdemokraterna och därmed är Sveriges största parti.

Den bilden bekräftas dock inte av SVT/Novus väljarbarometer. Sannolikt beror detta på skillnader i undersökningsmetoder.

Enligt SVT/Novus väljarbarometer är Socialdemokraterna (26,0 procent) fortsatt största parti, vilket innebär en nedgång med 2,3 procentenheter sedan valet 2018. Sverigedemokraterna (21,5 procent) kommer på en statistiskt säker andraplats medan Moderaterna (18,3 procent) halkar efter.

Bakslag för moderatledningen

Trots att den politiska debatten under hösten har dominerats av frågor knutna till lag och ordning, traditionellt starka frågor för Moderaterna, har partiet inte gynnats av denna debatt utan tvärtom tappat mark i opinionen. I stället är det Sverigedemokraterna som ser ut att ha gynnats opinionsmässigt av den debatten. Att återigen ha halkat ner på en säker tredjeplats är givetvis ett bakslag för moderatledningen.

Inga av förändringarna i SVT/Novus väljarbarometer är statistiskt säkerställda, men Liberalerna (3,4 procent) ligger fortsatt mycket illa till under riksdagsspärren. Partiledarbytet har hittills inte inneburit något trendbrott för detta sargade parti. Tendensen tycks också vara att såväl Liberalerna som Centerpartiet (7,8 procent) tappar stöd. Miljöpartiet (4,8 procent) visar inga tecken till uppgång trots att klimatfrågan spelar fortsatt stor roll i debatten.

Kristdemokraterna (7,1 procent) och Ebba Busch Thor fick stor uppmärksamhet i samband med partiets riksting förra helgen, men hittills går det inte att skönja några förändringar i opinionsstödet för partiet.

Uppåt för SD och V

Av oppositionspartierna är det Vänsterpartiet (9,3 procent) och Sverigedemokraterna som går bäst. Sverigedemokraterna, som i dag inleder sina landsdagar i Örebro, är i en klass för sig.

Sedan valet förra året har partiet växt med 340 000 väljare, enligt SVT/Novus väljarbarometer.

Faktum är att Sverigedemokraterna tar väljare från alla andra riksdagspartier utom Miljöpartiet. Största bidraget står Moderaterna för – sedan riksdagsvalet har 90.000 väljare gått från M till SD. Nästan lika många, 70 000, har gått från Socialdemokraterna till SD sedan valet 2018. Hela den väljarströmmen har skett efter januariavtalet och regeringsuppgörelsen med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Just Januariavtalet, men också den grova brottsligheten, är de två faktorer som sannolikt bidrar mest till väljarflykten från Socialdemokraterna. Partiet har tappat lika många väljare till Vänsterpartiet (70.000) som till Sverigedemokraterna.

Det här är en stor utmaning för statsminister Stefan Löfven när strategin för resten av mandatperioden nu ska mejslas fram. Kritiken internt i partiet är omfattande framför allt för eftergifterna i januariavtalet. Här angrips Socialdemokraterna dessutom av LO. Samtidigt pressas Löfven av oppositionen i riksdagen om åtgärder mot den grova brottsligheten.

Sverigedemokraterna har hittills legat ganska lågt i debatten, men uppenbart spelar det mindre roll för opinionssiffrorna. När väljarna är missnöjda med regeringens insatser mot det grova våldet är det SD som växer, inte Moderaterna eller något annat parti. Orostider tycks vara skördetider för Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.