Unga afghanska nyanlända på åhörarläktaren i riksdagshuset under debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn, under hösten 2017 Foto: TT

Osäker väntan för ensamkommande – 2000 riskerar bli av med bostad

Publicerad

Oklarheten är stor om det går att tillämpa den nya lag som ska ge ensamkommande unga en ny chans att stanna. Regeringen inväntar rättsliga besked. Under tiden riskerar runt 2 000 unga att bli av med bostad och ersättningar.

Två av fyra migrationsdomstolar har i sommar underkänt den nya lagstiftningen och Migrationsverket har beslutat att pausa hanteringen av ansökningar från de omkring 9 000 unga, som omfattas av lagen. Så sent som på onsdagen beslutade Migrationsöverdomstolen – högsta instans – att pröva två fall för att ge rättslig ledning.

Migrationsdomstolen i Göteborg har dessutom bett om ett utlåtande från EU-domstolen.

Extrainkallat möte

I dag deltog migrationsminister Helène Fritzon (S) i  ett extrainkallat möte i riksdagens socialförsäkringsutskott.

– Det är viktigt för regeringen att inte spekulera i utgången av domstolsprocessen, utan att följa den väldigt noga, säger migrationsminister Helène Fritzon (S) efter ett extrainkallat möte i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Migrationsminister Fritzon om dagens utskottsmöte

Fritzon bedömer att 20–25 procent av de 9 000 har gått igenom hela rättsprocessen och har lagakraftvunna beslut om att de inte får stanna. Därmed har de inte rätt till bostad och blir också av med andra rättigheter.

”Illa skött”

Även Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna deltog i mötet.

– Inte heller där finns några svar, och det tycker jag är precis lika illa som regeringen har skött den här processen från första början, där man struntade i Lagrådet och domstolar, säger han.

Moderaternas Johan Forsell om dagens utskottsmöte

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer