Kraftigt regn och åskskurar väntas under kvällen längs med Västkusten, västra Skåne och sydöstra Norrland, berättar SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: Marcus Ericsson/TT, Johan Nilsson/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SMHI varnar för stora regnmängder

Publicerad

SMHI utfärdar just nu en klass 1-varning för stora regnmängder i framför allt sydöstra Norrland. I västligaste Götaland är det risk för stora mängder regn.
– Det drar in en hel del kraftigare skurar. Det kan säkert bli åska på många håll här, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Varning för brandrisk ligger som ett täcke över stora delar av Sverige. Nu har SMHI däremot utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i sydöstra Norrland.

– I det här området ligger det på och regnar mer sammanhängande. Det kan nog bli åska och lite kraftigare skurar också, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Det kraftiga regnet väntas främst under onsdag kväll. Längs med kusten ser det ut att regna mycket även under natten till torsdag.

Åskoväder på Västkusten

I de västligaste delarna av Götaland är det risk för stora regnmängder under onsdagskvällen, enligt SMHI. Det kan även bli åskoväder, menar Åsa Rasmussen.

– Just när vi har regn och åskskurar, då kan det bli väldigt kraftigt och skyfallsliknande regn på väldigt kort tid och sedan drar det bort. Grannen kan inte får någonting överhuvudtaget, säger hon.

I de här områdena kan det komma upp till 50 millimeter regn, men det är svårt att säga exakt var.

– Det är alltid jättesvårt med sådana här kraftiga åskmoln och regnskurar att säga hur mycket det ska bli för de kan ju också komma på en plats där det inte finns någon regnmätare, säger Åsa Rasmussen.

Regnet hänger kvar

Det ostadiga vädret ser ut att stanna veckan ut på grund av flera olika lågtryck. Regnet gör att temperaturerna sjunker något och vi kan vänta oss mellan 15 och 23 grader i allmänhet, berättar Åsa Rasmussen. Längst i norr och i Lapplandsfjällen kan det bli något kallare under nätterna.

– Det kommer att variera lite. Det ser ut som att det blir en mellandag med lite mindre regn på fredagen och sedan drar det in nytt till helgen, säger hon och fortsätter:

– Det verkar regna mest i södra och mellersta Sverige och lite mindre längre norrut.

Liten påverkan på grundvattennivåerna

Åsa Rasmussen säger att det fortsättningsvis behövs mycket regn i markerna för att råda bot på risken för mark- och skogsbränder.

– Däremot så påverkar det regn som kommer nu inte grundvattennivåerna då regnet inte kommer så djupt så här års. Man kan säga att regnet fastnar i det som växer. Det bidrar säkert lite, men inte mycket, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer