Foto: TT

Östling avgick efter att ha pressats av frågor från SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT har sedan Paradisläckan fortsatt kartläggningen av Leif Östlings bolagsstruktur.

De sista dygnen innan Leif Östling avgick som ordförande för Svenskt Näringsliv, fick han en rad frågor i mejl om flera olika saker. Frågor han besvarat utförligt, eller inte alls.

Debatten om Leif Östlings skatteplanering via Malta blev hård när Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade den i Paradisläckan. Granskningen har fortsatt och sedan i måndags har han fått en rad frågor som SVT har velat ha svar på.

BOLAGSSTRUKTUREN:

Under det tidigare uppmärksammade Maltabolaget finns en hel struktur med bolag. Mest pengar, drygt 30 miljoner kronor, finns i Luxemburgbolaget Laponia, som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter tidigare berättat om. Men så finns ytterligare två dotterbolag i Luxemburg, och dotterdotterbolag i Holland, som ska syssla med fastighetsaffärer.

Paradisläckan

Rysk medinvesterare

Det visar sig att Leif Östling gjort affärerna, från början via Schweiz, med en rysk medinvesterare som har haft sitt ägande via skatteparadiset British Virgin Islands och använt Panamaläckans advokatfirma Mossack Fonseca som mellanhand.

På frågan vem det är svarar Leif Östling att den ryska partnern haft sitt ägande via en Cypernstruktur. Vem det är avslöjar han inte.

Men han skriver att de köpt ett jordbruk med 600 mjölkkor, och tänkte sälja marken, men misslyckades på grund av att Ryssland tågade in i Ukraina. Affären slutade med mångmiljonförlust, och bolagen är nedlagda.

Rysslandsaffärerna

Sista mejlsvaret om Rysslandsaffärerna kommer från Leif Östling en halvtimme innan pressmeddelandet om hans avgång kablas ut.

Han har hela tiden ägt 50 procent av bolaget för Rysslandsinvesteringarna, skriver han. Han har inte hört talas om de två bolag i skatteparadiset British Virgin Islands som registrerats som ägare vid olika tillfällen.

”De bolag du nämner har jag ingen aning om. Helt nytt för mig också”, skriver han.

LAGEN:

I likhet med många andra i Paradisläckan handlar Östlings upplägg om skatteplanering som utnyttjar skattelagstiftningen i olika länder.

Själv försvarade Leif Östling skatteplaneringen med att han följde alla lagar och regler i de inblandade länderna. Men SVT:s granskning av verksamheten i Maltabolaget visar att det inte är självklart.

Konsultuppdrag för Toyota

När bolaget sattes upp 2005 var syftet att fakturera Leif Östlings konsultuppdrag för Toyota i Japan. Han drog in sammanlagt fyra miljoner kronor på uppdragen, som han utförde samtidigt som han var chef för Scania och bodde i Stockholm.

Någon skatt betalade han inte i Sverige på arvodena. Svensk skatt skulle det bli först om han tog hem pengarna som utdelning till Sverige.

Måste drivas från Malta

Men nu uppger Skatteverket för SVT att verksamhet som Östlings konsultverksamhet måste drivas från Malta för att upplägget ska vara tillåtet, och för att man  därmed ska slippa betala skatt löpande i Sverige.

– Det kan handla om förberedelser för konsultarbetet, ta fram underlag, kartläggningsrapporter och så vidare, printa eventuellt material, eller ha anställda som gör underlagen, säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket.

Maltasvenskarna

Hon vill inte uttala sig om enskilda fall, men många av Maltasvenskarna i Paradisläckan kommer att få frågor om verksamhet och driftställe. Och många av de svenskar som Skatteverket granskat tidigare har inte uppfyllt kraven. Då har det ibland slutat med skattetillägg eller brottsanmälan.

I intervjun med SVT den 10 oktober uppgav Leif Östling att Skatteverket kände till hans Maltabolag. Men nu har han valt att inte svara på frågor om upplägget var godkänt av Skatteverket.

I samråd med Vistra

Numera är bolaget omgjort till ett holdingbolag och om det nya upplägget svarar han på vissa frågor. Affärsbesluten fattar han i samråd med Vistra, som administrerar bolaget på Malta och i Luxemburg, skriver han. Därmed är, enligt Skatteverket, chansen större att det nya upplägget är tillåtet utan att man behöver betala skatt löpande i Sverige.

UTDELNINGEN:

Leif Östling har inte tagit utdelning från Maltabolaget, har varit det upprepade budskapet. Men vår granskning visar att utdelning på sammanlagt 2,8 miljoner kronor har beslutats för 2009 och 2010.

AKTIEAFFÄREN:

Via sitt Luxemburgbolag Laponia köpte Leif Östling 2007 aktier i lastbilsjätten DaimlerChrysler, alltså en av de främsta konkurrenterna till det företag han själv var VD i, Scania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet