Liberalernas ledare Nyamko Sabuni i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Analys: Otydlig Sabuni skapar inget lyft för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet av Nyamko Sabuni till ny partiledare blev inget lyft för Liberalerna. Partiet ligger kvar under riksdagsspärren och nu växer frågetecknen kring den nya partiledarens möjligheter att åstadkomma en vändning.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En nyvald partiledare har alltid ett fönster att sätta bilden av sig själv och att göra politiska utspel för att markera att skutan har fått en ny kapten vid rodret. Det leder ofta till en uppgång i opinionen, som kan kopplas direkt till partiledarskiftet.

Någon sådan uppgång kan dock inte skönjas för Liberalerna efter valet av Nyamko Sabuni i slutet av juni.

Enligt SVT/Novus väljarbarometer ligger partiet alltjämt fast förankrat under riksdagsspärren.

Illustrerar problemet

Att det blivit så är inte överraskande och illustrerar tydligt Nyamko Sabunis problem. Å ena sidan tänker hon fullfölja regeringssamarbetet med Socialdemokraterna, å andra sidan vill hon gärna samarbeta med de borgerliga partierna. Det här skapar otydlighet både kring hennes eget politiska budskap och Liberalernas vägval i svensk politik.

När Nyamko Sabuni valdes till ny partiledare beskrevs hon som slagkraftig och orädd. Ytterst blev det nog det som avgjorde att hon faktiskt valdes. I det krisartade läge Liberalerna befann sig i vågade ombuden inte sätta sitt hopp till Erik Ullenhag, som uppfattades som alltför otydlig i sitt politiska budskap.

Luddiga tal

Men i samma ögonblick som Nyamko Sabuni blev vald till partiledare upphörde hennes tydlighet. De raka beskeden om Liberalernas politiska färdriktning uteblev. Både installationstalet på Liberalernas landsmöte och det efterföljande talet under Almedalsveckan var luddiga och saknade den spets som många väntade sig av den nyvalda partiledaren.

Innan Nyamko Sabuni blev partiledare kritiserade hon exempelvis regeringsuppgörelsen med Socialdemokraterna och menade att den var visionslös och hade enda syftet att isolera Sverigedemokraterna.

Efterhand blev hon allt mer svävande om detta och väl vald till partiledare är beskedet att uppgörelsen ska fullföljas. Nu har Liberalerna dessutom placerat ut tjänstemän i regeringskansliet.

Ena och samla partiet

Bakgrunden till det nya tonläget är att hennes huvudfokus just nu är att försöka ena och samla ett parti som varit svårt splittrat och sargat inte minst det senaste året. Det har handlat om såväl partiledarfrågan som synen på samarbetet med Socialdemokraterna.

Hittills har alltså Nyamko Sabunis politiska besked snarare dikterats av viljan att ena partiet internt och motverka fortsatt inre splittring än av viljan att profilera partiet utåt för att locka nya väljare.

I det ljuset är det alltså inte oväntat att partiet ligger kvar under riksdagsspärren i SVT/Novus väljarbarometer. Krisen är alltså idag minst lika djup i Liberalerna som när Jan Björklund lämnade partiledarposten i juni.

Liberalerna i svårt läge

Liberalerna är i ett svårt läge efter regeringsuppgörelsen med Socialdemokraterna. Enda orsaken till uppgörelsen var att Jan Björklund och partiet ville hålla Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande. Sakpolitiskt har Liberalerna fått god utdelning i uppgörelsen. Ofta framhålls slopandet av värnskatten som den viktigaste fjädern i hatten för den avgående partiledaren Jan Björklund.

Och så kan det vara, i alla fall internt. Liberalerna har slagits för denna skattesänkning under lång tid och inte ens under alliansregeringens tid lyckades de driva igenom den.

Men frågan är om särskilt många väljare bryr sig om denna skattesänkning som ju enbart träffar människor med högre inkomster. Och de väljare som faktiskt vill slopa värnskatten är sannolikt inte samma väljare som vill ha Stefan Löfven som statsminister.

Viktigaste strategiska utmaningen

Överhuvudtaget är detta Liberalernas viktigaste strategiska utmaning just nu. Hur de ska klara av att locka till sig nya väljare samtidigt som de stödjer Stefan Löfvens regering. Få borgerliga väljare lär lägga sin röst på Liberalerna med vetskapen om att det är en röst på en fortsatt socialdemokratisk regering.

Alternativet är förstås att lämna det nuvarande regeringssamarbetet, men det är i nuläget en riskabel manöver då statsminister Stefan Löfven i så fall kan välja att utlysa nyval. Ett mardrömsläge för ett parti som ligger under riksdagsspärren.

Därmed talar det mesta för att samarbetet med Socialdemokraterna kommer att fortsätta, i alla fall ett eller två år till, såvida ingen plötsligt uppdykande kris skulle fälla hela regeringssamarbetet.

Däremot lär Liberalerna försöka kasta loss från Socialdemokraterna inför nästa val.  Om den manövern kommer att lyckas är dock en helt annan fråga. Liksom hur Nyamko Sabuni fram till dess ska lyckas locka nya väljare till Liberalerna, samtidigt som hon samarbetar med Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.