Karin Klerfelt som föreläser i förhandlingsstrategi säger att det är viktigt att komma förberedd till sitt lönesamtal. Foto: Privat/TT

Öva repliker och boosta dig själv – så får du upp din lön

Uppdaterad
Publicerad

Sätt upp tydliga mål, tänk igenom vad du bidrar med på jobbet och träna på att förhandla. Det är några av tipsen som experten ger alla som funderar på hur de ska höja sin lön under revisionstider.

– Det gäller att göra jobbet i god tid innan mötet med chefen, inte en kvart innan, säger Karin Klerfelt, expert i förhandlingsstrategi.

Arbetet med att höja sin lön börjar långt innan mötet med chefen, menar Karin Klerfelt, som föreläser om förhandlingsstrategier. Hon delar in sina tips i tre delar.

Tips från experten:

  • Sätt upp mål:

– Sätt dig ner och sätt upp ett mål för vilken lönenivå du ska hamna på. Det går inte att komma in på mötet utan att ha funderat igenom det.

  • Fundera på dina prestationer:

– Fundera på hur du bidrar till organisationen och försök att värdera det i pengar. Det kan vara svårt, för till exempel en sjuksköterska, men försök att tänka affärsmässigt. Gör en lista för dig själv på vad du bidrar med och dra bara fram dina positiva egenskaper, inte andras negativa prestationer.

  • Träna på att förhandla:

– Det är precis som att träna kroppen. Träna på att förhandla i alla möjliga situationer, på resor till exempel.

Var positiv i mötet med chefen

När det är dags för själva mötet är det viktigt att du har en positiv inställning, menar Karin Klerfelt.

– Boosta dig själv så att du känner dig stark och har energi i kroppen. Tänk att det här blir häftigt och ha med dig tre viktiga argument för varför du förtjänar en högre lön.

I samtalet med chefen är det viktigt att skapa en positiv energi, ju mer du ger desto mer får du tillbaka, menar Karin Klerfelt.

– Ha förberedda repliker. Om vi inte har förberett oss vi blir tysta, så förbered några repliker där en kan vara ”vad ska jag göra för att höja min lön?”.

Lägg upp strategi för kommande år

Om man inte är överens med sin chef ska man jobba långsiktigt i dialog med personen inför kommande revisioner, menar Karin Klerfelt.

– Lägg upp en strategi för kommande år. Fråga chefen vad du kan göra för att höja din lön och våga säg ifrån om du får ett påslag som du inte kan acceptera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.