Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varningar både i söder och norr – se prognosen med SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Flera inställda tåg i söder – kraftigt snöfall väntas under kvällen

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen fortsätter kraftigt snöfall och blåst i sydvästra Sverige. Under onsdagen har varannan avgång med Öresundstågen mellan Karlskrona och Bromölla ställs in och ersatts med buss.

– Det kan komma ett par decimeter snö, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Nya snöfall i kombination med vind väntas i kväll och i natt beröra södra delen av Götaland, och det kan komma ett par decimeter över ett ganska stort område. SMHI har utfärdat både en gul och en orange varning för snö i kombination med vind.

Varannan avgång med Öresundstågen mellan Karlskrona och Bromölla ställs in och ersätts med buss under onsdagen. Även Pågatåget mellan Karlshamn och Kristianstad är inställda, rapporterar SVT Blekinge. Enligt Trafikverket ska tågtrafiken gå som vanligt under torsdagen den 2 december.

Hallandstrafiken meddelar att samtliga av deras regionsbussar är inställda. Det finns för närvarande ingen prognos för när trafiken kan återupptas.

Lastbil ligger över vägen

Förutom inställda avgångar varnar också Trafikverket för förseningar.

I Göteborg är det kraftiga förseningar i tågtrafiken. Ett flertal växlar på Göteborgs central har fastnat i det hårda vädret vilket lett till att det är svårt för tågen att komma in och ut ur stationen, rapporterar SVT Väst.

Trafikverket rapporterar om fortsatta problem i båda riktningarna på E6 mellan Falkenberg och Morup. Det är stillastående lastbilar, personbilsolyckor, en lastbil som ligger över vägen utanför Falkenberg och allmänt svårt väder och väglag. Det handlar både om nyare olyckor och följdeffekter av tidigare olyckor och störningar, rapporterar SVT Halland.

Under två och en halvtimma hade fem olyckor i Kronobergs län rapporterats in till SOS. I tre av fem olyckor var lastbilar inblandade. Under kvällen var det totalstopp på riksväg 23 mellan småländska Bergunda kyrka och Räppe i över fyra timmar, rapporterar SVT Småland.

Läsarbilder från Ubbhult utanför Kungsbacka (de två första bilderna) och från centrala Göteborg under onsdagskvällen. Foto: Isabelle Johansson/Sigrid Bergsten

”Riktigt halt under torsdagsmorgonen”

I Varberg har marken täckts av snö under eftermiddagen. Hemtjänsten i södra Halland rustar upp med tre bandvagnar.

– Vi kommer också ha mer personal i dag och i morgon så att personalen ska känna sig trygga när det är ute och kör,  det kommer ju att ta längre tid att köra till kunderna, säger Therese Karlsson, enhetschef på kommunens hemtjänst i Oskarström.

Ovädret, som drar in från Danmark, kommer att bli värst från norra Skåne och vidare norrut över Halland och Småland, Blekinge, Öland och Gotland.

På torsdagen väntas snöfallet lätta i Skåne, men det kan bli rejäl halka.

– Det blir kallare i hela området och där det har fallit slask kan det bli riktigt halt under torsdagsmorgonen, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir till SVT Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftiga förseningar i tågtrafiken vid Göteborgs central Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer