Foto: Scanpix

Ovana kan ligga bakom bisvärmar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara nyblivna biodlare som ligger bakom helgens bisvärmar i centrala Stockholm.

Trenden att ha sin egen bikupa växer. Men många nyblivna biodlare saknar kunskap om tillsyn och kontroll.

I helgen svärmade tusentals bin i Stockholm city.

Normalt svärmar bin runt midsommar, men i år har säsongen förskjutits på grund av den långa och kalla våren.

-Många nyblivna biodlare har kanske inte tänkt på det. De tror att svärmsäsongen är över och så åker de på semester utan att ha en så tät tillsyn som man bör ha, säger Karolina Lisslö på Bee Urban.

Företaget hyr ut och sköter bikupor, bara i Storstockholm finns 27 bikupor och intresset växer. Men de tusentals bin som svärmade i centrala Stockholm på fredagen tillhörde inte företaget. Lisslö tror heller inte att det var deras bin som svärmande i huvudstaden på lördagen.

-Vi har täta och regelbundna kontroller och våra drottningar är vingklippta, säger hon.

När det blir trångt i kupan drar bina själva upp en ny drottning och när hon kläcks flyger den gamla drottningen i väg med 3 000-5 000 bin för att leta efter en ny bostad.

-Det är ett helt naturlig fortplantningsbeteende för bina, säger Lisslö.

Men om man som erfaren biodlare upptäcker spår av en drottningcell kan man – för att undvika bisvärmar – dela samhället åt bina.

-Vi gör en artificiell svärmning och tillsätter en vingklippt drottning. Vi vill inte få ett samtal om att det sitter en svärm i NK-klockan.

Fakta

Fakta: Om du blivit bistucken

Cirka 5 procent av befolkningen är allergiska mot bistick. Får man svårt att andas, onormal svullnad eller annan kraftig reaktion av ett bistick ska man omgående kontakta vårdcentralen eller ringa 112.

Men för de flesta av oss är bistick inte särskilt dramatiskt. Man får en rodnad och sticket kliar. Vill man motverka detta kan man ta en magnecyl eller liknande, mosa sönder den och tillsätta en droppe vatten och stryka det på bisticket. Det lindrar besvären.

Källa: Sveriges biodlares riksförbund (TT)

Fakta: Egen bikupa

Att tänka på när man skaffar bikupa:

  • Anmäl dig till Sveriges biodlares riksförbund.
  • Gå en ettårig kurs för att lära dig om binas olika säsonger.
  • Ta kontakt med din hyresvärd.
  • Tänk på att det krävs tillsyn och arbete.
  • När du har skaffat en bikupa måste du rapportera in det till länsstyrelsen.

Källa: Bee Urban (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.