Under torsdag och fredag väntas det bli ovanligt varmt i stora delar av landet, med temperaturer på 20 grader på flera håll, enligt meteorolog Nitzan Cohen. Foto: SVT & TT

Ovanligt varm aprilvecka väntar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en bister vinter har vårvärmen slagit till i stora delar av Sverige. Den här veckan väntas bli ovanligt varm med temperaturer över 20 grader i söder under torsdagen och fredagen.
– Att vi får sådana här dagar i april det hör inte till vanligheterna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Den senaste veckan har många svenskar njutit av det varma vädret som beror på ett högtryck som etablerat sig över Europa. Detta högtryck kommer i veckan bakas ihop med ännu ett högtryck, samtidigt som ett kraftigt lågtryck över atlanten matar på med energi.

– Det som uppstår är att vi får en så kallad spansk plym. Det kommer upp värme ända från västra Afrika, upp över Spanien, Frankrike, Tyskland och in över Sverige. Den här varmluften kulminerar under torsdag och fredag, säger Nitzan Cohen. 

Svalare måndag

Veckan börjar något svalare då den varma luft som legat över Sverige pressas ner mot Baltikum och Polen, där det kan bli upptill 25 grader.

– Den värmen kommer alltså inte in över Sverige. Här blir det lite mer normala apriltemperaturer med dryga 15 grader som mest i söder och dryga tio i norr, säger Nitzan Cohen.

Värmen tillbaka på tisdag

På tisdagen börjar värmen komma tillbaka, med blandade solchanser i söder men desto bättre i de norra delarna av landet. 

– Mest solig blir det egentligen i norra Sverige. Här kan det säkert komma upp i lokalt 15 grader i de östra delarna av södra och mellersta Norrland, säger Nitzan Cohen.

Dags att ta fram badkläderna

På onsdag kommer varmluften in på allvar. I östra Småland kan det bli över 20 grader på flera ställen. Och under torsdagen slår den spanska värmen till.  

– I stora delar av Svealand och Götaland skulle det kunna bli 20 grader på flera håll. I östersjölandskapen lokalt ännu varmare.

Så det kan vara dags att ta fram badkläderna?

– För den som vill bada kallt, ja.

Värmen kulminerar på fredagen

På fredagen väntas värmen kulminera och till helgen ser temperaturerna dessvärre ut att återgå till de normala. Men Nitzan Cohen tycker inte vi ska misströsta för det utan passa på att njuta. 

– Vi är bara i april, och att vi får sådana här dagar i april det hör inte till vanligheterna, säger Nitzan Cohen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer