”Får man en pulka i julklapp ska man använda den med bums”, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/TT

SVT:s meteorolog: ”Det blir en ovanligt vit jul”

Publicerad

De som har en vit jul på önskelistan har stor chans att få sin önskan uppfylld. Det är bara längs västkusten som det ser ut att bli barmark på julafton.
– Det blir en vit jul i så gott som hela landet – en ovanligt vit jul, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

December har inte bjudit på några större snömängder i Sverige, men det kommer att bli minusgrader på julafton vilket innebär att den snö som har fallit kommer att ligga kvar, berättar Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

– På västkusten har det inte fallit särskilt mycket snö som kan ligga kvar, men annars har vi ett snötäcke i Sydsverige. Det är tunt, men tillräckligt så att man kan åka pulka tror jag.

Skulle det vara en vitare jul än vanligt?

– Ja, vanligtvis har man snö i Värmland och Dalarna och sen upp över Norrland. Men även längs Norrlandskusten är det inte hugget i sten att det ska bli en vit jul varje år.

Morgonflingor på Gotland

Minusgraderna gör alltså att den snö som fallit kommer att ligga kvar under julafton. Det väntas dock inte falla någon nysnö i morgon, med ett par undantag.

– Det kanske kommer lite grann på Gotland under morgontimmarna, och under kvällen och natten kommer in ett lättare snöfall västerifrån över Norrland, säger Nils Holmqvist.

Det förhållandevis kalla vädret i södra Sverige gör också att det blir soligt i Östersjölandskapen under dagen, men i Norrland väntas det mer moln.

Där kommer snön att töa bort

Men säg den lycka som varar: senare under julhelgen väntas det bli mildare väder.

– I Sydsverige kommer mycket av snön försvinna under juldagen. Får man en pulka i julklapp ska man leka med den bums, för där kommer snön att töa, säger Nils Holmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer