Patrik Engström, chef för gränspolisen Foto: SVT

Över 20.000 utvisningsfall hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att 80.000 personer, som fått avslag på asylansökan, kan komma att utvisas från Sverige de närmaste åren. Fallen med dem som inte lämnar landet frivilligt blir ett ärende hos gränspolisen. Just nu finns över 24.000 utvisningsfall hos polisen.

Liksom inrikesministern kallar Patrik Engström, chef för gränspolisen, uppdraget att utvisa så många personer för en utmaning. Han påpekar dock att det inte rör sig om ”ett antal beslut som kommer över en natt”.

– Det kommer över tid så vi har tid att bygga upp vår kapacitet. Redan nu har flera regioner börjat rekrytera personal för att kunna hantera flera verkställighetsärenden, säger han till SVT Nyheter.

#flykt

– Men det är en utmaning. Vi behöver förbättra våra arbetsprocesser. Vi behöver förbättra samarbetet med Migrationsverket och Kriminalvården. Det arbetet har vi precis påbörjat, tillägger Patrik Engström.

Rekrytera personal

Enligt Patrik Engström behöver samtliga regioner inom polisen rekrytera personal som ska ta hand om så kallade verkställighetsutredningar i samband med utvisningar och kunna söka personer som ska ”hämtas in”.

Patrik Engström påpekar att polisen sedan flera år haft i uppdrag av regeringen att öka antalet verkställda beslut om avvisning och utvisning. Det nya är att det nu handlar om väldigt många fler ärenden. Region Syd och region Väst rekryterar redan personal som bland annat ska spana efter personer som ska utvisas, berättar han.

– Tillsammans med Migrationsverket kommer vi om några veckor att presentera en plan för regeringen för hur vi ska samarbeta bättre och bli effektivare, säger Patrik Engström.

Det handlar bland annat om att förbättra arbetet med identifieringen av dem som ska utvisas.

Samarbete med Kriminalvården

Enligt Patrik Engström samarbetar polisen dessutom sedan några veckor med Kriminalvården för att samordna verkställighetsarbetet.

– Förhoppningen är att vi ska kunna dela personal med Kriminalvården som utför det mesta av transporterna för att på det sättet bli ännu snabbare, säger Patrik Engström.

Politik och diplomati

Ett av de stora problemen för polisen är enligt Patrik Engström politiken och diplomatin. Det är många länder som inte vill ta emot sina medborgare när de utvisats från Sverige.

– Här kan varken polisen, Migrationsverket eller Kriminalvården göra så mycket. Politiken och diplomatin måste arbeta för att det blir återtagandeavtal och att redan ingångna återtagandeavtal följs, säger Patrik Engström.

Mer resurser

Patrik Engström har tidigare sagt att polisen behöver mer resurser för att verkställa så många utvisningar. Ett behov att rekrytering 1.000 personer har nämnts.

– Det är inte 1.000 poliser utan 1.000 anställda. Fram till år 2020 behövs ungefär en fördubbling – från knappt 1.000 till knappt 2.000.

Patrik Engström påminner om att Polismyndigheten nyligen lämnade en prognos till regeringen där den här förstärkningen beräknas kosta drygt två miljarder kronor.

Han berättar också att det går att få ned kostnaden om EU skjuter till pengar, vilket sker om svensk polis samarbetar med andra EU-länder.

– Det är något vi gör redan nu och som vi kommer att gör ännu mera men det går inte att sätta en definitiv prislapp, säger Patrik Engström.

Över 20.000 ärenden

Liksom Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik understryker Patrik Engström att det är långt ifrån alla utvisningar som kräver polisinsats.

– Det är bara när Migrationsverket misstänker att personen inte kommer att resa frivilligt eller kommer att avvika, eller redan har avvikit, som det behövs. Målsättningen är att så många som möjligt ska välja att återvända frivilligt, säger Patrik Engström.

Antalet utvisningsärenden hos polisen är i dag en bit över 20.000. 

–  Vi har ungefär 3.500 personer som är inskrivna i Migrationsverkets boenden och cirka 4.500 som finns i eget boende. Sedan har vi omkring 16.000 ärenden som är så kallade balansärenden. Det är personer som inte är inskrivna hos Migrationsverket men som fortfarande har ett beslut om utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet