Över 3.000 resenärer kan drabbas av SAS-strejk

Publicerad

Omkring 3.500 SAS-resenärer kan komma att drabbas om pilotstrejken bryter ut ikväll. Swedavia, som driver Arlanda, har höjt beredskapen på flygplatsen. Även på andra flygplatser i Sverige är beredskapen höjd.

– Vi har satt in extra personal i fall strejken bryter ut. Det rör sig om terminalvärdar och informatörer som ska kunna hjälpa resenärer på bästa sätt. Om det blir strejk kommer det bli mycket folk på flygplatsen och det kommer att bli stor påverkan på flygtrafiken. Men inga resenärer har hört av sig till oss ännu, säger Åsa Öhman pressansvarig hos Swedavia.

Även på övriga flygplatser som Swedavia äger och driver är beredskapen höjd. Det rör sig om totalt tio på flygplatser.

På samtliga flygplatser har extra personal kallats in för att kunna hjälpa resenärer.

Många berörs

Förhandlingar mellan Svenska Flygbranschen och Svensk Pilotförening om ett nytt kollektivavtal har pågått under flera veckor och ingen överenskommelse har nåtts.

Om parterna inte kommer överens innan klockan 18 ikväll bryter en strejk ut bland SAS-piloter som har sin bas på Arlanda. Enligt SAS kan tusentals resenärer komma att drabbas om strejken bryter ut.

– Ja, det är många som kan beröras, men vi har inte börjat informera några resenärer i nuläget. Vi har heller inte ställt in några flyg. Vi utgår från att vi ska komma fram till en lösning, säger Fredrik Henriksson presschef på SAS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer