Över 400 barn har vräkts från sina hem i år

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har över 400 barn tvingats lämna sina hem. Det trots att barn- och äldreminister Maria Larsson har lovat att inga barn ska vräkas.

Det var i februari 2007 som Maria Larsson presenterade en åtgärdsplan mot hemlöshet. En av fyra punkter var en nollvision för vräkningar av familjer med barn. Snart sex år senare, fram till september i år har 3040 barn förlorat sina hem, skriver Dagens Nyheter. Enligt Kronofogden som är myndigheten som utför vräkningarna, är en nollvision en omöjligt.

– Det kommer alltid att finnas ett antal som inte går att rädda. Nollvisionen är bara en vision, jag tror aldrig att man kan komma riktigt dit, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden till DN.

Målet kvarstår

Men enligt regeringen kvarstår målet – hälften av kommunerna vräker inga barn alls. Förklaringen till att inte mer har skett är att det tar tid att ställa om strukturarbetet i kommunerna.

– Det gäller att få kommunerna jobba systematiskt med att i tid komma in i processerna när barn hotas av vräkning. Exempelvis måste sociala myndigheterna veta om när en barnfamilj hotas av vräkning, det är sådant som måste etableras. Där finns det kvar saker att göra, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall till SVT.

Och det går sakta framåt, under de nio första månaderna i år vräktes 411 barn vilket är en minskning med 21 procent jämfört med samma period förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.