Dagarna efter påskhelgen är de hittills dödligaste dagarna på landets äldreboenden under coronapandemin, enligt vår data. Källa: Ratsit

Överdödligheten på äldreboenden – i fem grafer

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat överdödligheten på äldreboenden under coronapandemin. Här är boendena som sticker ut, regionerna som drabbats hårdast och de dödligaste dagarna – förklarat i fem grafer.

1. Regionerna med högst överdödlighet

Coronapandemin

SVT har undersökt överdödligheten på äldreboenden under några av de mest intensiva coronaveckorna, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Siffrorna har vi jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period 2017-2019 (se faktaruta).

Över hela landet fann vi en överdödlighet på 30 procent. Region Stockholm, som har varit hårt drabbat under coronapandemin, sticker ut med en överdödlighet på 100 procent.

Enligt vår data minskade överdödligheten på äldreboenden i region Stockholm i månadsskiftet april/maj – samtidigt som den ökade i Västra Götaland.

2. Då avled flest – dag för dag

15 april är den hittills dödligaste dagen på landets äldreboenden under coronapandemin, enligt vår data. Samma datum som flest personer totalt har avlidit i covid-19, enligt myndigheternas statistik.

De tre dagarna med flest avlidna på äldreboenden var 15-17 april, enligt vår kartläggning – alltså dagarna efter påskhelgen.

3. Privata och kommunala äldreboenden

Coronapandemin har slagit hårt mot region Stockholm. Där är fördelningen mellan äldreboenden som drivs i kommunal respektive privat regi hyfsat jämn.

Överdödligheten i regionen under veckorna 10-19 verkar ha slagit nästan lika hårt oavsett driftsform. De kommunala boendena har en överdödlighet på 104 procent, medan de privata ligger på 97 procent.

4. Boenden som sticker ut

Staplarna visar ett genomsnitt av antalet avlidna från vecka 10 till vecka 19 för de runt 40 äldreboenden som sticker ut vad gäller överdödlighet.

Vi kan se runt 40 äldreboenden runt om i landet som sticker ut och där överdödligheten är mer än 100 procent under den undersökta perioden.

De flesta av dessa boenden ligger i Stockholmsområdet, men det handlar även om boenden i exempelvis Borlänge, Göteborg och Gävle.

SVT har varit i kontakt med en rad av dessa boenden för att försöka få en bild av vad det kan finnas för bakomliggande orsaker – läs mer här.

5. Kommunerna utan överdödlighet

Av de 100 största kommunerna utanför Stockholmsregionen har 44 ett lägre antal avlidna på sina äldreboenden, jämfört med genomsnittet för 2017-2019.

Trots coronapandemin är det många kommuner som har färre avlidna på äldreboenden i år jämfört med ett genomsnitt för motsvarande period 2017-2019. Tittar vi på de 100 största kommunerna utanför Stockholmsregionen har 44 ett lägre antal avlidna på sina äldreboenden.

I Malmö har överdödligheten exempelvis sjunkit med 14 procent under coronaveckorna.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet