Dödsfall helår – 2020 (vit) mot snitt 2017-2019 (blå). Grafen visar dödsfall per vecka. Källa: Ratsit

Överdödligheten under andra coronavågen – i fem grafer

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat överdödligheten på landets äldreboenden under den andra coronavågen. Här är resultatet  – förklarat i fem grafer.

1. Regionerna med högst överdödlighet

SVT Nyheter har, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit, undersökt överdödligheten på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020. Vi har jämfört siffrorna med ett genomsnitt från motsvarande period 2017-2019 (se faktaruta).

För hela landets äldreboenden fann vi en överdödlighet på 19 procent. I våras stack region Stockholm ut med en överdödlighet på 100 procent. Under andra vågen är det i stället Skåne som har drabbats hårt med en överdödlighet på närmare 50 procent.

2. Då avled flest – dag för dag

Den dödligaste dagen under andra vågen är den 17 december, enligt vår data. Det stämmer överens med myndigheternas statistik över det datum då flest personer totalt har avlidit i covid-19.

3. Boenden som sticker ut

Staplarna visar ett genomsnitt av antalet avlidna under årets tio sista veckor för de runt 20 äldreboenden som sticker ut vad gäller överdödlighet. Källa: Ratsit

Runt 20 äldreboenden sticker ut i vår granskning och har en överdödlighet på minst 150 procent under den undersökta perioden.

Sex av dem ligger i Skåne – som har drabbats hårt under den andra vågen.

4. Över- och underdödlighet

Tittar man över hela förra året ser man en tydlig överdödlighet på landets äldreboenden från mitten av mars till och med juni, samt från november och året ut. Under sommaren var det i stället en underdödlighet, vilket stämmer överens med SCB:s statistik för hela befolkningen.

5. Kommunerna utan överdödlighet

Av de 100 största kommunerna hade 32 ett lägre antal avlidna på sina äldreboenden jämfört med genomsnittet för 2017-2019. Källa: Ratsit

Precis som i våras finns det en rad kommuner som har en lägre dödlighet på äldreboenden jämfört med tidigare år.

Av de 100 största kommunerna har 32 ett lägre antal avlidna på sina äldreboenden under de sista tio veckorna 2020 jämfört med motsvarande period 2017-2019.

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet