Foto: Scanpix

Papperslösa får rätt till vård

Uppdaterad
Publicerad

Papperslösa flyktingar får laglig rätt till vård. Det presenterade regeringen tillsammans med Miljöpartiet på en pressträff i dag.

Regeringen och Miljöpartiet presenterar i dag en ramöverenskommelse om migrationspolitiken. Överenskommelsen pekar ut de övergripande principerna. Dessutom har parterna kommit överens om ett antal frågor som man förpliktigar sig att lösa under mandatperioden.

Socialminister Göran Hägglund inledde pressträffen.

-De som kallas gömda och de som kallas papperslösa ska få laglig rätt till subventionerad vård, säger han.

Mänsklig rättighet

Vården ska motsvara den som de asylsökande har rätt till i dag.

-Det är viktigt med tydliga besked om vad som kommer att gälla. Det blir en mer likadan behandling över landet, säger Göran Hägglund.

Miljöpartiets Maria Ferm tackade regeringen för samarbetet.

-Barn och vuxna får en utökad rätt till vård och jag vill tacka för att vi gemensamt ser till att vi tar ett viktigt steg i mänsklig riktning, säger hon.

-Det handlar om en grundläggande mänsklig rättighet, även om är gömd och räknas som papperslös måste man få rätt till vård, säger miljöpartiets språkrör Åsa Romson till SVT.

Barn upp till 18 år ska ha rätt till fullständig vård. Vuxna ska få subventionerad vård för sådana tillstånd som inte kan anstå. Reformen ska vara på plats den 1 juli nästa år. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är glad att man nu kan presentera ett förslag.

-För Miljöpartiet är den migrationspolitiska överenskommelsen väldigt viktig och vi är nöjda med att man tar ett viktigt steg inom en stor fråga inom ramen för samarbetet, säger hon.

S: ”Tar för lång tid”

Socialdemokraternas talesperson Fredrik Lundh Sammeli välkomnar förslaget. Samtidigt tycker han att det har tagit lång tid.

”Det som fascinerar är väl att man ännu en gång håller pressträff för att berätta att man ska utreda frågan vidare”, skriver Lundh Sammeli i en kommentar till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.