Christoffer Rahm, överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska institutet. Foto: Mina Panic/Pressbild

Överläkare: Ungdomshem är en riskmiljö för övergrepp

Publicerad

Övergrepp på barn och ungdomar är vanligare än man tror – och ungdomshem där barn och ungdomar tvångsvårdas utgör en särskild riskmiljö, enligt Christoffer Rahm, överläkare i psykiatri och forskare på Karolinska institutet.

Flera unga som har tvångsvårdats vid statliga ungdomshem har utnyttjats sexuellt av anställda på hemmen, enligt en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Ungdomarna är helt utlämnade åt vuxna som kommer väldigt nära, både personligt och fysiskt. Det samtidigt som den vuxne sitter på en makt som är lätt att utnyttja, enligt Christoffer Rahm.

– Och den som har för avsikt att begå övergrepp kan söka sig till sådana miljöer, säger han.

Extra utsatta

Extra utsatta är ungdomar som har erfarenhet av övergrepp sedan tidigare. En sökande och vilsen individ som inte vet hur en normal vuxen-barn-relation ska vara är enklare att utnyttja.

– De vill ha någon som kan inge trygghet, någon att se upp till och som kan guida dem. Som förövare kan man spela på den situationen, säger Rahm.

Samtidigt anser han att man inte bör fokusera för mycket på den enskilde då förebyggande insatser kräver att man ser övergreppen som ett systemfel.

Lång väg kvar

Enligt Rahm betraktas förövarna ofta felaktigt som undantag.

– Jag tror vi har en lång väg kvar innan vi får ett nyktert synsätt på de här sakerna, säger han och ger flera exempel på konreta förebyggande åtgärder: certifiering och legitimation för den som arbetar, hårdare regler för vikarier, bättre riskvärdering och, framför allt, utbildning.

En varningssignal är till exempel om den vuxne och ungdomen har mycket ensamkontakter.

– I synnerhet om det sker utan anledning och upprepande gånger. Flirtig stämning som går utanför det professionella är självklart också det ett varningstecken, säger Christoffer Rahm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.