Enligt Louis Riddez, överläkare på Karolinska universitetssjukhusets traumaavdelning, har det skett en tydlig ökning av de svåra knivskadorna om man jämför från början av 2000-talet till i dag. Foto: TT/Arkivbild

Överläkaren: Har skett en klar ökning av knivskador

Uppdaterad
Publicerad

Sex gånger fler får sjukhusvård efter knivvåld jämfört med skjutningar, visar en kartläggning som SVT har gjort.

Förra året fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp.

– De som utsätts för knivvåld lider svårt både fysiskt och mentalt, berättar överläkare Louis Riddez. 

I den allmänna debatten är det främst dödsskjutningarna som diskuteras, inte att fler dör av knivvåld och att närmare sex gånger fler personer får sjukvård på grund av knivvåld än av skottskador. 

Senaste åren har allt fler drabbats, visar SVT:s kartläggning. Bara förra året fick 828 personer sjukhusvård efter knivangrepp jämfört med 148 skottskadade, visar preliminära siffror från Socialstyrelsens patientregister. 

Knivvåldet

Det här märks tydligt på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där de svåra knivskadorna har ökat med 40 procent på två år, enligt sjukhuset. 

– Det har skett en klar ökning om man tittar från början av 2000-talet till i dag, säger Louis Riddez, överläkare på sjukhusets traumaavdelning. 

”Tar av skottsäkra västar” 

Det är till hans avdelning som alla svårt kniv- och skottskadade från region Stockholm kommer för vård. 

– Det har hänt att vi får börja med att ta av dem skottsäkra västar, säger han. 

Eftersom knivar är mer lättillgängliga drabbar knivvåldet till skillnad från skjutningarna bredare delar av samhället – bland annat kvinnor och socialt utsatta personer. Våldet sker ofta i bostadsmiljö, enligt Brottsförebyggande rådets kartläggningar. De som utsätts för knivvåld lider svårt både fysiskt och mentalt, berättar överläkare Louis Riddez. 

– Många mår väldigt psykiskt dåligt. De känner hot över sig många gånger, att det kan hända igen. 

Var nära att dö

SVT Nyheter har träffat ”Ali”, som var nära att dö efter en knivattack. 

– Jag har lämnat staden och familjen och jag är fortfarande under hot, kan man säga. Och jag träffar läkare tre gånger i veckan eller mer. Det känns jättejobbigt med livet, säger han.

Så har vi gjort granskningen

SVT:s kartläggning visar att 828 personer fick sjukhusvård efter knivangrepp jämfört med 148 skottskadade.

Uppgifterna kommer från Socialstyrelsens patientregister.

De visar antalet som vårdats för övergrepp genom kniv- och skottskada i slutenvård och/eller specialiserad öppenvård inklusive akutmottagningar. Primärvård inkluderas ej. 

Endast personer med giltigt personnummer räknas med i statistiken och samma person förekommer max en gång per år. 

Siffrorna för 2018 är preliminära. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivvåldet

Mer i ämnet