Överläkaren kritisk: Inte läge att lätta på restriktioner

Publicerad

Att öppna upp för större publiksamlingar och tillåta besök på äldreboenden är fel väg att gå, anser Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus. Han vill bland annat att man återinför strikta regler om besök på äldreboenden, som hade besöksförbud fram till 1 oktober.

– Jag tror att man måste backa ganska ordentligt nu när smittotalen stiger, säger han i Rapport.

Smittspridningen har tagit fart på nytt runtom i Sverige. Region Skåne meddelade tidigare under tisdagen att man skärper rekommendationerna samtidigt som antalet bekräftade fall i region Stockholm och Västra Götaland nästan har fördubblats den senaste veckan.

Att i det läget ge möjlighet att öka gränsen för folksamlingar till 300 personer och dessutom ha öppet för besök på äldreboenden ökar risken för att spridningen ska snabbas på ytterligare, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Coronapandemin

Han anser att de skärpta rekommendationerna som nu bara gäller i Skåne och Uppsala borde införas i hela Sverige.

– Det är kanske enklare om hela nationen gör samma sak och inte bara vissa regioner. Siffrorna går trots allt fort uppåt, så det gäller att Sverige ser sig som en enhet.

Tegnell: Grupp med liten smittspridning

Han har förståelse för att många av de som är 70 och över skulle tycka att återigen tvingas förhålla sig till restriktioner.

– Vi måste vara rättvisa så långt vi kan, men i en pandemi kan man inte vara helt rättvis.

– De äldre ska inte få drabbas på samma sätt som i våras.

Statsepidemiolog Anders Tegnell delar inte bilden att rekommendationerna för samhällets äldre måste skärpas på nytt.

– Det är en grupp som har ganska liten smittspridning och som är väl medveten om de risker som finns.

När det kommer till publiklättnaderna påpekar han att regionerna på egen hand kan besluta att behålla nivån på 50 personer.

– Där tar ju exempelvis Skåne nu beslutet att inte höja gränsen så där finns möjlighet att hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet