Foto: SVT

Överläkaren: Vi kommer fortsätta med korrigeringarna

Uppdaterad
Publicerad

Att flera personer larmar om att ha ångrat sin könskorrigering kommer inte att stoppa Teamet för könsidentitetsutredningar av unga i Stockholm. Det säger Louise Frisén, överläkare, i SVT:s Aktuellt.

– Det är ett väldigt olyckligt och oönskat utfall att en person ångrar sig, men det kommer alltid att förekomma att enstaka ångrar sig.

Teamet för könsidentitetsutredningar av unga i Stockholm vid Karolinska universitetssjukhuset genomför flest behandlingar i Sverige. Minst en 14-åring har fått brösten bortopererade där, något som aldrig har hänt på någon annan mottagning i landet.

– Det är väldigt svåra beslut, men i det fallet var det en person som vi bedömde mådde väldigt, väldigt dåligt av att ha kvar sina bröst och som var mogen att ta till sig information och fatta ett sådant beslut. Sedan fanns det föräldrar som var väldigt stöttande och som också var mycket angelänga att det skulle komma till stånd, säger Louise Frisén, överläkare, i SVT:s Aktuellt.

”Svåra bedömningar”

Mottagningen har fått kritik, bland annat har en person sagt att behandlingarna utförs på ”testkaniner”.

– Jag tycker inte man kan säga det riktigt. Den behandling som vi genomför visar väldigt mycket vetenskap att den fungerar, ända sedan 80-talet i Nederländerna. Testkaniner skulle jag inte vilja hålla med om, däremot är det svåra bedömningar, menar Louise Frisén.

Men trots att hon lutar sig mot vetenskap medger hon att den ändå inte är tillräcklig. Den börjar bli gammal och har inte gjorts på nya grupper som har uppstått.

– Den forskning som finns nu är inte tillräcklig för den här patientgruppen, för den fanns inte förut. Den grupp som kommer nu, där en del har en hastig debut, och en hel del har autismspektrumtillstånd, de behöver vi undersöka mer.

Fortsätter med korrigeringar

Uppdrag granskning har rapporterat om personer som har ångrat sin könskorrigering. Ändå kommer Teamet för könsidentitetsutredningar av unga att fortsätta som vanligt.

– Så länge vi gör så noggranna undersökningar som vi gör, med väldigt många besök – minst åtta besök innan vi fastställer en diagnos – och diskuterar detta i teamet och läser på i litteraturen, åker på internationella konferenser och förkovrar oss, så kan vi inte göra ett bättre jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.