Foto: Foto: Mikael Wallerstedt/UU

”Kvinnor överskattar förmågan att bli gravid”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns en bristande kunskap kring fertilitet och många kvinnor överskattar förmågan att bli gravid. Barnmorskan och professorn Tanja Tydén hoppas att kunskap och planering ska hjälpa till inför familjebesluten.

– Vi har sett i studier att kvinnor överskattar förmågan att bli gravid med IVF-behandling och ju mer man vill göra karriär så skjuter man barnafödandet framför sig. Det är tråkigt om man gör det på felaktiga kunskapsgrunder, säger Tanja Tydén, barnmorska och professor i vårdvetenskap vid Uppsala Universitet.

Tillsammans med doktoranden Jenny Stern, driver hon projektet ”reproduktiv livsplan” som handlar om att ge unga människor kunskap om reproduktion och få dem att tänka efter. Vill man ha barn och vill man i så fall ha flera barn, eller vill man inte alls ha barn?

Barn efter 35

– Projektet startade 2004 med att mäta attityden till föräldraskap bland universitetsstuderande här i Uppsala. Många svarade då att de ville ha två till tre barn och bland doktoranderna, de som pluggar längst, svarade hela 65 procent att de ville ha sista barnet mellan 35- och 45-års ålder, säger Tanja Tydén.

Hon menar att svaren tyder på två saker.

– Dels på dålig kunskap kring den minskande förmågan att bli gravid och riskerna med att vara gravid när man är äldre. Dels på hela samhällsförändringen, att kvinnor nu kämpar på arbetsmarknaden på samma sätt som män, vilket man inte gjorde på samma sätt förr.  

Orealistiska förväntningar på partner

En av frågorna som ställdes till de unga var: Vad ska ”vara klart” innan du väljer att skaffa barn? Känna sig mogen, ha hittat en partner som kan dela föräldraskapet, pluggat klart och kommit en bit i karriären var de fyra svar som var mest vanliga och som män och kvinnor också var överens om.

– Åka jorden runt och liknande svar kom inte såg högt upp. Däremot har vi i intervjuer med högpresterande unga vuxna sett att det finns många som har orealistiska förväntningar på en matchande partner som ska vara lika framgångsrik och perfekt som en själv, säger Tanja Tydén.

Hon berättar att en del av de som väntar för länge och har svårt att bli gravida sedan vänder sig till landets IVF-mottagningar.

– Och där är det inte alltid så himla lätt. Det är en enorm process och trots att tekniken gått framåt så är det bara cirka 30 procent som får barn med bara ett IVF-försök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.