• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Morgan Johansson ( S) och Ulf Kristersson ( M) i debatt om migrationspolitiken i SVT:s Aktuellt Foto: SVT Aktuellt

Stor oenighet mellan partierna – debatt om migrationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ville att utredningen om en ny migrationspolitik skulle lägga sluta i enighet. Men nu ligger åsiktsskillnaderna mellan partierna i öppen dager och i dag är det ingen som kan säga om det över huvud taget blir någon ny lag nästa år. Under onsdagskvällen möttes migrationsminister Morgan Johansson moderaternas partiledare Ulf Kristersson i debatt SVT:s Aktuellt.

Motsättningarna är stora och mycket står på spel i en av de frågor som under de senaste åren varit en av de frågor som väljarna har tyckt varit allra viktigast.   

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna sprack i början av juli och det är svårt att se hur det ska kunna bli politisk majoritet för något förslag så länge de inte kan komma överens, sa Ulf Kristersson (M) i Aktuellt på onsdagskvällen.

Varför lyckades ni inte?

– Vi hade helt olika målbilder. Vi hade målet att vi ska ha en ny politik som minskar invandringen till Sverige och att det är viktigt. Vi har integrationsproblem i Sverige som vi ser varje dag. Då kan vi inte fortsätta som hittills.

Socialdemokraterna vill i praktiken, i direktiven, öka invandringen. Sen möjligen i slutändan behålla dagens nivåer. Det är vi inte överens om, sa Kristersson.

Hade inte ni samma målbild?

– Nej. Vi var ju väldigt nära en uppgörelse till slut. När man ser hur kommittén röstade, då röstade socialdemokrater och moderater på samma sätt i nästan 70 procent av alla omröstningar, sa Morgan Johansson (S).

– Jag tror att det i huvudsak handlade om att moderaterna ville inte komma överens helt enkelt. Att förhandla med moderaterna nuförtiden är som att förhandla med en tvål, sa Johansson.

Se debatten i klippet här ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer