P-appen innebär inget hundraprocentigt skydd mot oönskade graviditeter. Foto: TT arkiv

”P-app” anmäls till Läkemedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Minst 37 kvinnor som använt appen Natural Cycles för att undvika graviditet, har blivit med barn ändå. Nu anmäls appen till Läkemedelsverket.

Tanken med appen Natural Cycles är att utnyttja de så kallade ”säkra perioderna” i menstruationscykeln för att undvika graviditet.

Svårt pricka rätt

Nu visar det sig att metoden, som bygger på att kvinnan varje morgon matar in data om sin kroppstemperatur, inte är helt tillförlitlig när det gäller att pricka in dagar när det är ”säkert” att ha sex utan ytterligare skydd.

Södersjukhuset i Stockholm har konstaterat 37 fall där kvinnor blivit oönskat gravida trots att de använt Natural Cycles.

Myndighetsanmälan

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

De 37 oönskade graviditeterna kommer från ett urval av 668 kvinnor som sökte abort på Södersjukhuset från september 2017 fram till årsskiftet. Man ska nu gå längre tillbaka i tiden för att se om det finns fler fall.

Exakt varför appen inte fungerat i de aktuella fallen framgår inte. Läkemedelsverket startar nu en utredning av Natural Cycles.

Undviker hormoner

Appen är inte godkänd av Läkemedelsverket, utan har fått sin certifiering enligt EU:s regelverk för medicintekniska produkter. Den har blivit populär eftersom användaren slipper den hormonbehandling som till exempel p-piller bygger på. Appen marknadsförs också med argumentet ”fri från biverkningar”.

Krav på noggrannhet

För att metoden ska fungera säkert krävs en regelbunden menscykel, vilket långt ifrån alla kvinnor har. Dessutom att instruktionerna följs till punkt och pricka.

– Det kanske är så att ungdomar ska använda ett säkrare preventivmedel, säger Carina Montin.

93 procent säkert

Så här kommenterar Natural Cycles anmälan i ett skriftligt svar till SVT:

”Inget preventivmedel är 100% effektivt och oönskade graviditeter är tyvärr en risk med alla preventivmedel. Natural Cycles har ett Pearl Index på 7, vilket innebär en effektivitet på 93%, vilket vi också kommunicerar.”

I klartext: av hundra kvinnor som använder appen under ett år kommer 7 trots detta att bli gravida. Appen är därmed vid typisk användning mer säker än kondom, ungefär likvärdig med p-piller men mindre säker än p-stav och hormonspiral.

18-årsgräns

Bolaget säger sig dela uppfattningen att appen inte är ett lämpligt skydd för unga människor. Man tillämpar en 18-årsgräns och hävdar att de flesta användare är i trettioårsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.