Palestinier får ambassadör i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Palestinierna får i dag en ambassadör till Sverige. Palestinierna har tidigare representerats av en så kallad generaldelegation i Stockholm. Denna uppgraderades i våras till en så kallad representation.

I konsekvensens namn får också beskickningens chef ambassadörstatus. Den nya ambassadören får därmed audiens hos utrikesminister Carl Bildt och kung Carl XVI Gustaf. I praktiken får palestiniernas beskickning ambassadstatus.

Enligt uppgift till TT vill UD inte att detta ska tolkas som en åtgärd i den pågående diskussionen om huruvida Palestina ska erkännas som stat. I stället ska det ses som ett naturligt led i att Sverige förordar en tvåstatslösning i den israelisk-palestinska konflikten.

När FN:s generalförsamling samlas i New York om knappt två veckor väntas palestiniernas president Mahmud Abbas begära att Palestina erkänns som en självständig stat. Om frågan läggs fram i säkerhetsrådet väntas USA använda sitt veto.

Enligt generaldelegationen är det Hala Husni Fariz, född 1955, som blir ambassadör i Sverige. Hon har varit den högsta palestinska representanten i Sverige sedan ankomsten i juli i år.

Togs emot av Bildt

Utrikesminister Carl Bildt tog på torsdagen emot ambassadör Fariz. Hon blev därmed den första palestinska representant som formellt välkomnades vid en ceremoni på UD, meddelar departementet.'

Uppgraderingen av representationen är en följd av att ”det palestinska statsbyggande arbetet har gjort stora framsteg”, enligt pressmeddelandet.

”Det är nu viktigt att parterna återupptar förhandlingar som leder till en tvåstatslösning och skapandet av en demokratisk och hållbar palestinsk stat, sida vid sida i fred och säkerhet med Israel”, kommenterar Bildt.

Palestinsk kampanj inleds

På torsdagen inledde det palestinska styret på Västbanken en kampanj för att stödja försöken att bli världens 194:e stat. Kampanjen kulminerar den 20 september, då president Abbas väntas begära formellt fullvärdigt FN-medlemskap.

I Ramallah tågade ett hundratal människor med ett brev till FN:s högkvarter i staden. Brevet innehöll en vädjan till FN-chefen Ban Ki-Moon att stödja palestiniernas självständighet.

Under dagen samlade Abbas andra höga företrädare inom PLO för att diskutera den känsliga frågan, sannolikt det sista stora mötet om saken innan Abbas reser till FN i New York.

Palestiniernas planer kritiseras av Israel och USA, som anser att de försvårar försöken få igång fredssamtalen igen. Även EU är oroat.

Om palestinierna stoppas i säkerhetsrådet kan de vända sig till generalförsamlingen. Där räcker det med en enkel majoritet, men ett beslut där kan inte ge palestinierna fullvärdigt medlemskap.

-Det är tråkigt att Carl Bildt har fattat det beslutet och det är olyckligt att det kommer just vid den tidpunkt då FN ska diskutera erkännandet av en Palestinsk stat, säger han till TT.

-Jag anser att Sverige borde ha en mer balanserad hållning i Mellanösternkonflikten och verka för en tvåstatslösning och en fredsuppgörelse, säger Malm.

Enligt Malm är det Carl Bildt som har fattat beslutet. Det har inte varit uppe för samordning i regeringskansliet.

-Inte vad jag vet. Jag fick veta det nu, säger Fredrik Malm.

Inte samordnat i regeringen

Enligt Fredrik Malm (FP) har beslutet att ge palestinierna ambassadörstatus inte samordnats i regeringen. Även Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Désirée Pethrus är förvånad.

-Om detta inte har samordnats, så är det naturligtvis fel. Jag är förvånad över att man gör det just nu, när frågan är så het i FN, säger hon till TT.

Folkpartiledaren Jan Björklund låter hälsa via sin pressekreterare att det stämmer att beslutet att ge palestinierna ambassadörsstatus inte har samordnats inom regeringen.

Men han överlåter kommentaren till det till partiets utrikespolitiske talesman Fredrik Malm.

S: Klokt beslut

Det är ett klokt beslut och något som vi krävt, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

Han är inte förvånad eftersom det pågår en sådan diskussion i EU:s länder och Norge redan har fattat ett sådant beslut. Däremot finner han det förvånande att regeringen i sin helhet inte har hållits informerad.

-Nu väntar vi bara på nästa beslut, att Sverige avser att erkänna den palestinska staten, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.