Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan misstänks för hets mot folkgrupp bland annat efter en koranbränning i Malmö under påskupploppen 2022. Foto: TT

Rasmus Paludan misstänks för brott efter koranbränning förra året

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har inlett en förundersökning mot Rasmus Paludan, som misstänks för flera brott i samband med olika koranbränningar i Sverige förra våren och hösten. Det var Expressen först med att berätta.

– Jag har fått in anmälningar till mig och gör en bedömning att det finns förutsättningar att bedriva en förundersökning, säger åklagaren Adrien Combier-Hogg till SVT.

Under sommaren 2022 annonserade Stram Kurs om en sammankomst på en adress precis intill en högt uppsatt polischefs adress i västra Sverige För det anmäldes han för förgripelse mot tjänsteman. Men om det rör sig om den händelsen vill åklagaren inte gå in på.

– Vad misstankarna handlar om i detalj kan jag i nuläget inte kommentera eftersom han inte är hörd ännu, säger kammaråklagare Adrien Combier-Hogg.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Utredningen gäller hets mot folkgrupp, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning, som endast Rasmus Paludan misstänks för.

Rasmus Paludan blev under fredagen förordnad en försvarsadvokat eftersom polisen planerar att hålla ett förhör med honom, där han ska bli delgiven misstankarna.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Rasmus Paludan att han inte blivit delgiven någon misstanke. SVT har också sökt hans försvarsadvokat, utan att få svar. Till Expressen har Rasmus Paludan sagt att han inte gjort sig skyldig till något brott.

Åklagaren: ”Inget med Natoprocessen att göra”

Efter att Rasmus Paludan brände en koran nära Turkiets ambassad i Stockholm i januari fick han flera dödshot, vilket har påverkat utredningen mot honom, enligt Adrien Combier-Hogg.

– Händelsen utanför turkiska ambassaden har lett till att han fått en hotbild mot sig. Det har lett till att polispersonalen ansett att man måste ha en genomtänkt plan vad gäller säkerhetsfrågan och det har tagit ganska lång tid.

Vad säger du om spekulationerna att er utredning påverkats av Erdogans påtryckningar på Sverige i samband med Nato-ansökan?

– Jag vänder mig väldigt starkt mot det. Den här frågan har funnits på mitt bord sedan april 2022, så Natoprocessen har inte påverkat någonting i utredningsarbetet, säger Adrien Combier-Hogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet