Foto: SVT

Panama-dokumenten – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tillsammans med reportrar från den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, avslöjat hur regeringschefer, knarkkungar och maffian – men också vanliga förmögna medborgare – gömmer undan pengar från allmänheten.

Spåren leder också till Sverige och en av våra största banker. Här är de viktigaste händelserna i fallet:

3 april avslöjades en läcka på 11,5 miljoner dokument som visar att den Panamabaserade avokatbyrån Mossack Fonseca kan kopplas till, bland annat, skattefusk, pengatvätt och korruption

Tyska Süddeutsche Zeitung var först med att ta del av informationen som delade den med fler än 100 medieorganisationer över hela världen, genom den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ.

Panama-dokumenten

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

Dokumenten visar hur Mossack Fonesca kan kopplas till korruptionshärvor, skatteflykt, pengatvätt och även hantering av stulna tillgångar.

214.488 företag och fonder är skapade i 21 olika skatteparadis, kopplade till personer i över 200 länder, enligt dokumenten.

Det visar sig att den svenska storbanken Nordea erbjuder sina allra förmögnaste kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt. Swedbank, Handelsbanken och i viss mån Carnegie är inblandade i mellan 500-700 dokument. Men när det gäller Nordea handlar det om nästan 11.000 stycken.

Finansinspektionen (FI) kallar på måndagen den 4 april till en extrainkallad pressträff med anledning av Nordeas inblandning i Panama-dokumenten. Christer Furustedt, avdelningschef på FI sade då att FI inte kände till Panamaskandalen. De berättar även att de med anledning av dokumenten varit i kontakt med både med tillsynsmyndigheten i Luxemburg och Nordea.

Skatteverket säger att de tänker begära ut information om vilka svenskar som finns med i dokumenten för att utreda om de har fifflat undan skatt.

På Island kräver både den politiska oppositionen och många isländska invånare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugssons avgång.

NAMNEN PÅ LISTAN

Bland de som finns på listan är till exempel Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som placerade miljontals kronor i ökända skatteparadis. Filmstjärnan Jackie Chan, fotbollsspelaren Lionel Messi och Ukrainas president Petro Porosjenko finns också med på listan. Mellan 400-500 svenskar förekommer i dokumenten.

The Guardian skriver att Ian Cameron, far till Storbritanniens premiärminister David Cameron, finns med på listan. Han ska ha drivit en investeringsfond i Bahamas för att helt undvika att betala skatt i Storbritannien under 30 års tid.

Argentinas president Mauricio Macri, som under förra årets val i Argentina lovade att bekämpa korruption, finns också med på listan enligt nyhetsbyrån Reuters. Macri förnekar alla kopplingar med det offshoreföretag som förekommer i listan, och hävdar att det var hans far Franco Macri som grundade företaget för att göra investeringar i Brasilien.

Alaa Mubarak, son till Hosni Mubarak, före detta president i Egypten, finns också med på listan enligt tidningen Forbes. Alaa Mubarak ägde ett företag baserat på Brittiska Jungfruöarna och 2013 blev advokatfirman Mossack Fonesca bötfälld av lokala myndigheter för att de inte kontrollerat Alaa Mubarak, som ansågs som en högrisk-konsument.

Även före detta irakiske presidenten Ayrad Allawi finns med i panamadokumenten skriver tidningen Forbes, och advokatbyrån Mossack Fonesca ska ha hjälpt Allawi med hans företag registrerat i Panama. 

Den spanske filmregissören Pedro Almodovar och den före detta spanska kungen Juan Carlos syster Pilar de Borbón uppges också vara med på listan i de läckta dokumenten, skriver The Spain Report. Pedro Almodovar och hans bror Augustin startade ett företag med bas på de Brittiska Jungfruöarna som bedrev verksamhet mellan 1991 till 1994.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet