Pandemins effekter slår mot de unga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen spår att ungdomsarbetslösheten kommer att öka under året.

Samtidigt är det rekordmånga som studerar på universitet och högskola i vår, enligt siffror från CSN som SVT tagit del av.

– Krisen till följd av pandemin har slagit hårt mot ungdomar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten har ökat till 11,8 procent, det visar decembersiffrorna från Arbetsförmedlingen. Det är en ökning med 2,6 procentenheter eller 13 000 personer jämfört med december 2019.

– Pandemin har påverkat branscher som ungdomar jobbar i. Hotell- och restaurang, besöksnäringen och handeln. Det är ofta i de branscherna ungdomar får sina första jobb, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

50 000 fler studenter har sökt studiemedel

Pandemin och osäkerheten på arbetsmarknaden har lett till att ovanligt många pluggar på universitet och högskola just nu. 50 000 fler personer har ansökt om studiemedel under vårterminen 2021, jämfört med förra året. Det visar siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) som SVT tagit del av.

– Ungdomsarbetslösheten har dämpats av att många ungdomar tagit till vara på tillfället att utbilda sig. Det har funnits betydligt mer utbildningsplatser under den här krisen. Och det är ju bra att använda den här tiden till att skaffa sig kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén.

Ungdomsarbetslösheten ökar ännu mer under 2021

Arbetsförmedlingen räknar med att ungdomsarbetslösheten ökar ännu mer under det första halvåret 2021, och landar på omkring 13 procent.

– Det är en hög siffra, men ungdomar är normalt sett rörliga och kommer tillbaka. Så mycket handlar om hur långvarig den här krisen blir. Det som är viktigt är att ungdomar inte blir långtidsarbetslösa, säger Annika Sundén.

Forskning från 90-talskrisen visar att ungdomar som börjar sitt yrkesliv med att vara arbetslösa kan få bestående effekter senare i livet, i form av lägre löner och mer arbetslöshet, menar Annika Sundén. Hög ungdomsarbetslösheten är inte bara förödande för varje enskild individ, det kan också vara problematiskt för hela samhället.

– Om ungdomsarbetslösheten biter sig fast och blir långvarig så riskerar ungdomarna som drabbas att fastna i ett utanförskap, vilket är ett problem för samhället. Och de ungdomar som har det allra svårast är de ungdomar som inte gått klart gymnasieskolan, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.