Foto: Henrik Montgomery, TT

Pandemistöd till företag tillbaka – väntas kosta miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Krisstöden för att stötta coviddrabbade företag är tillbaka. Regeringen har nått en uppgörelse med Moderaterna i frågan.

– Det är ett styrkebesked att vi kunnat enas över partigränserna med Moderaterna, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Under hösten drogs de olika krisstöd som funnits under pandemin tillbaka. Men med ökande smittspridning och fler restriktioner och åtgärder börjar flera branscher känna av pandemins konsekvenser igen.

– De smittskyddsåtgärder som har införts har i flera fall inneburit beteendeförändringar som får negativ inverkan på vissa verksamheter. Det handlar inte minst om restauranger som  förlorar intäkter när julbord avbokas med kort varsel, säger finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Coronapandemin

Retroaktivt stöd

Det så kallade omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare kommer att införas retroaktivt från den 1 december, och kommer att kunna förlängas med en månad i taget.

– Skulle vi behöva förlänga det här med fler månader är vi beredda att göra det, säger Mikael Damberg.

Dessutom får företag anstånd med att betala in skatt för det sista kvartalet i år.

– Likviditeten i exempelvis många restauranger är oerhört pressad nu. De har haft det tufft under hela pandemin och när det äntligen börjar gå bra, så går det bakåt igen, säger Elisabeth Svantesson.

Enligt Mikael Damberg kan omställningsstödet kosta cirka en halv miljard kronor i månaden. Exakt hur mycket de olika stöden kan kosta är svårt att beräkna, framhåller han.

– Det är miljardbelopp vi tar höjd för, säger Mikael Damberg (S).

Drar tillbaka initiativ

I början av december tog Moderaterna ett initiativ i riksdagens finansutskott för att pressa regeringen att ta fram en plan för återinförda krisstöd. Även KD, SD och L stödde en sådan plan. Strax därefter aviserade finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen förbereder för att snabbt kunna återinföra krisstöd. Dessutom kom besked att evenemangsstödet förlängs till den 31 mars 2022 för att arrangörer ska våga fortsätta planera för olika evenemang. En extra budget planeras att läggas fram i riksdagen i januari.

– Vi är överens med regeringen om detta och är glada att det kommer på plats, så att vi inte behöver gå vidare med initiativet, säger Elisabeth Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet