Foto: Scanpix

Många nyblivna pappor deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

”Min identitet omkullkastades” Jonas Rasmussen är en av de drabbade.

Enligt en ny studie av Karolinska Institutet uppvisar 15 procent av nyblivna pappor depressiva symptom och upplever känslor som bland annat nedstämdhet och uppgivenhet.

Men till skillnad från nyblivna mödrar, som genomgår en kontroll efter förlossningen för att upptäcka eventuella depressiva tendenser, är deprimerade pappor en svår grupp att upptäcka.

Känsla av otillräcklighet

En av de drabbade är Jonas Rasmussen från Lund, som blev deprimerad efter att hans första barn föddes för tre år sen.

Han beskriver hur han efter födseln av sonen ständigt upplevde en känsla av otillräcklighet och kände en konstant press från alla håll.

– Jag var konstant nedstämd, hade ingen möjlighet att se fram emot saker och kände ingen geist. Jag tyckte att det krävdes alldeles för mycket av mig på alla plan.

Enligt Jonas Rasmussen utvecklade sig de negativa känslorna till slut till ett tillstånd av uppgivenhet.

– Jag trodde att: ”det är väl så här att vara förälder, så nu får jag väl stå ut i sju år till dess att barnet börjar skolan.”

Jonas Rasmussen beskriver hur han från att före sonens födelse ha haft möjligheten att utöva en mängd fritidsintressen upplevde att han inte längre fick ta någon plats.

– Jag kände att min identitet blev fullkomligt omkullkastad.

Stor skillnad

Efter att under tre års tid ha mått dåligt fick Jonas Rasmussen av en läkare till slut diagnosendepression, och ordinerades medicin och terapisamtal.

Och när hans dotter föddes i somras var skillnaden märkbar jämfört med de känslor han upplevt som nybliven förstagångsfar.

– Det är en oerhörd skillnad på hur det var innan och hur det är nu när vi fick en dotter i somras. Den glädjen och hur jag kan leka och gulla med henne minns jag inte att jag upplevde med min son. Det är oerhört sorgligt.

Många drabbade

Den nya statistiken från Karolinska institutet visar att Jonas Rasmussen är långt ifrån ensam om att ha upplevt depressiva symptom i samband med att ha blivit pappa.

Enligt Lena Brissman, som är samordningsbarnmorska för mödrahälsovården i södra Kalmar län, görs rutinmässigt en screening i samband med förlossningen av den nyförlösta mamman för att upptäcka tecken på depression.

För de nyblivna fäderna finns däremot ingen liknande rutin, trots att det enligt Lena Brissman inte är förvånande att även pappor drabbas av depressiva känlsor.

– Självklart måste även pappor kunna bli deprimerade. Att få barn är ju något som vi kallar för en livskris. Kris betyder ju inte att det är något negativt, utan en utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer