Pär Holmgren: Global uppvärmning är som lungcancer

Uppdaterad
Publicerad

På FN:s klimatkonferens i Nairobi diskuteras vilka effekter växthusgaserna har på jorden. SVT:s metereolog Pär Holmgren liknar den globala uppvärmningen vid lungcancer, och ordinerar akutvård.

Varför är FN:s klimatkonferens så viktig?

-Den är jätteviktigt då det handlar om att komma överens på ett internationellt plan, så att alla länder vet vad det är vi kämpar mot. Det är ett globalt problem som också måste lösas globalt. Klimatförändringarna är det tydligaste exemplet på att vi lever i ett samhälle som inte är hållbart.

-För att vända utvecklingen behöver vi minska koldioxidutsläppen med 70 till 80 procent. I princip all användning av fossila bränslen måste upphöra.

Men vad kan man göra som privatperson?

-Mycket! Det viktigaste är att börja sätta sig in i det större sammanhanget, så att man förstår vad det handlar om och lättare kan motivera sig. Man kan till exempel använda miljömärkt el, byta ut bensinbilen, ta tåg istället för att flyga inrikes... Ett tips så här till jul är att köpa utsläppsrätter på Naturskyddsföreningens hemsida och ge bort.

Vad händer om vi inte agerar?

-Det blir torrare och varmare. Vi får fler värmeböljor, fler skogsbränder... I framtiden kan klimatet komma att förändras i grund och botten – det blir mer kaotiskt och ingen vet riktigt vad som kan hända.

Vilka drabbas värst av klimatförändringarna?

-Hårdast drabbas de fattigaste människorna i de fattigaste länderna. I Sverige märker vi av en del värmeböljor, men det är ändå hanterbart. I andra länder finns inga marginaler.

-Antalet klimatflyktingar stiger snabbt. Jag brukar säga att vi om hundra år kommer att vara hundra miljoner människor i Sverige. När det blir varmare och torrare flyttar man norrut. Till en början märker vi bara av de rika som flyttar, men på längre sikt blir det en panikåtgärd.

Så hur bråttom är det?

-Det är egentligen för sent redan nu. Jättebråttom med andra ord. Eftersom vi inte kan förbjuda bensinbilar i morgon, är viktigt att vi så snart som möjligt till exempel sätter igång att fasa ut olja och bensin så att det är borta inom 10-15 år.

Är jorden sjuk?

-Ja. Jorden är som en cancersjuk patient. Global uppvärmning och lungcancer liknar varandra i det att om patienten dör så går det aldrig att bevisa att det var av just rökningen som var orsaken. Samma sak är det med utsläppen av växthusgaser. Som atmosfärsdoktor vill jag få patienten att sluta röka.

-Men även om diagnosen är klar är det svårt att sluta – det är för stort och svårt att ta till sig, och patienten försöker hitta på ursäkter. Hon lever i förnekelse.

Vad har du för förhoppningar inför FN:s klimatkonferens?

-Förhoppningen är att få med USA mer i samtalet. Att ribban höjs, och utformningen av nästa Kyotoavtal tidigareläggs. För Sveriges del hoppas jag att vi kan vara ett föregångsland, till exempel i det att visa att man klara sig utan bensinbilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.