Foto: TT

Parterna i pilotstrejken kallas till överläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Pilotfacket och arbetsgivaren är tillbaka vid förhandlingsbordet, men ännu finns inget svar på när konflikten kan få en lösning. Hittills har 50 000 resenärer drabbats.

– Vi har vårt fulla fokus på att få en lösning på konflikten, säger Rickard Gustafsson, vd och koncernchef på SAS, till TT.

Medlarna kallade parterna till nya överläggningar i morse. Det har inte presenterats något nytt bud ännu. Parterna sitter i förhandlingar sedan klockan nio.

Pilotstrejk

– Nu pratar vi med varandra och det är positivt, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen.

När strejken går in på sin tredje dag har omkring 50.000 resenärer drabbats. I dag söndag ställs 220 avgångar in och 26.000 passagerare påverkas. Avgångar som skulle ha flygits av svenska piloter ställs in, däremot går flygningar med norska och danska piloter som normalt. Det gäller även flygningar som SAS gör i samarbete med andra flygbolag.

–Jag tycker att det är viktigt att båda parterna nu tar sitt ansvar för att få ett slut på den här situationen. Att vi bara i dag har 26 000 resenärer som inte kommer iväg på sina resor bygger inte förtroende, säger Rickard Gustafsson.

400 piloter på strejk

Han anser att piloternas krav, som enligt honom innebär löneökningar på upp till 10 procent, är för högt ställda.

– Det skulle innebära en kostnadsökning på nästan 100 miljoner kronor årligen för SAS. Det klarar inte vi i den konkurrens som råder, säger Rickard Gustafsson.

Han vill inte kommentera vad strejken har kostat SAS hittills.

Cirka 400 piloter togs ut i strejk i fredags kväll efter att Svensk Pilotförening inte kommit överens med motparten Svenska Flygbranschen. Konflikten handlar bland annat om tryggare anställningsformer, tydligare avtal och ett 3,5-procentigt lönepåslag.

Tar hjälp av bussar

I går kväll tog SAS in oorganiserade piloter på fyra plan som flög ner till Grekland och hämtade upp strandade resenärer.

I dag tar man bland annat hjälp av bussar. I eftermiddag finns en buss som tar passagerare från Arlanda till Köpenhamn.

SAS råder resenärer att kontrollera status för deras flygning innan de tar sig till flygplatsen. Ombokning och avbokning kan ske per telefon. Men informationen om de inställda flygen har inte nått ut till alla resenärer

Charterbolag letar alternativ

De charterbolag som använder SAS som flygoperatör fortsätter också att leta alternativ. Researrangörer med egna flygbolag har kunnat ta hjälp av dem till viss del.

Apollo som har 7.000 drabbade resenärer har hittills hittat lösningar för drygt 2.000 av dem.

– Vi har tagit hjälp av vårt eget flygbolag och har varit i kontakt med 38 olika bolag som hyr ut flygplan, säger Ann-Sofie Olsson, pressansvarig hos Apollo.

SAS har flugit ner ”ett fåtal” oorganiserade piloter till Grekland för att flyga hem strandade resenärer från Kreta och Zakynthos. Enligt Karin Nyman kommer SAS även att flyga piloter till andra destinationer för att flyga hem passagerare, om möjligheten finns.

SAS långdistansflygningar till USA och Asien, samt flygningar som genomförs med inhyrda operatörer, exempelvis vissa inrikesflygningar, berörs inte av strejken. Information om vilka flyg som går och inte finns på flygbolagets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk

Mer i ämnet