Flera riksdagspartier sätter press på regeringen att göra mer för att ta hem barn till IS-anslutna svenskar från Syrien. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo / AP

Partier kritiska till hur regeringen hanterar barn till IS-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagspartier trycker på för att få regeringen att göra mer för de svenska barn som sitter fast i läger i Syrien. De riktar hård kritik mot regeringen, men har samtidigt svårt att säga hur det skulle gå till att ta hem de IS-anslutna svenskarnas barn.

Bilderna från Syrien på IS-rekryteraren Michael Skråmos sju små barn har fått debatten om hur Sverige ska hantera barn till IS-anslutna att blossa upp. Barnen befinner sig i flyktinglägret al-Hol i den kurdkontrollerade delen av Syrien och flera är undernärda och svårt sjuka.

I en enkät till partierna har TT ställt frågan om den svenska regeringen ska göra mer för att ta hem barn till svenskar som anslutit sig till IS.

Svårt ta sig

Beskedet från utrikesdepartementet har varit att den som vill få konsulär hjälp personligen måste infinna sig på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. I fredags uppgav dock utrikesminister Margot Wallström (S) att barnen ”om möjligt” ska föras till Sverige.

Flera partier är kritiska till hur regeringen agerat såhär långt.

– Det är väldigt väldigt svårt om man är tre år, i svält och apatisk, att ta sig till en svensk beskickning för att få hjälp. Här behöver regeringen se till att människor kan komma till en sådan, säger Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna anser att regeringen ska göra mer.

Liberalerna anser att regeringen till att börja med ska fastställa barnens identiteter, relationer till Sverige och eventuella medborgarskap.

– Barnen har i allmänhet inte gjort något, framför allt inte de som är under 15 år. Därför bör man fundera på om man tillsammans med Rädda Barnen, UNHCR eller någon annan kan arrangera en möjlighet att omhänderta dem, säger Johan Pehrson.

Föra dialog

När det kommer till hur det praktiskt skulle gå till att hjälpa barnen är svaren mer svävande.

”MP vill att man noggrant ser över alla rättsliga och säkerhetsmässiga möjligheter för att dessa barn ska kunna komma hem”, skriver Miljöpartiet.

– Vi har en statlig förvaltning med tjänstemän som är experter på sådana här frågor, vi har ideella föreningar som är experter, vi har FN. Jag vill att man ska använda sig av den kunskap som finns, säger Linda Westerlund Snecker (V).

– Den dialogen bör man föra operativt med FN-organ på plats, med Röda Korset eller Rädda Barnen, säger Johan Pehrson (L).

Upp emot 80 barn till svenskar som anslutit sig till terrorgruppen IS uppskattas enligt uppgifter till TT befinna sig i syriska läger.

Ger bistånd

Enligt Moderaterna är frågan om barnen ”mycket komplex”.

”Det är oklart om det överhuvudtaget är möjligt för svenska myndigheter att verka i området, oss veterligen är det inte analyserat”, skriver M i sitt svar.

Centerpartiet anser att regeringen bör agera så långt det är möjligt, men framhåller också att svenska myndigheter varken kan eller ska operera i ett krigsområde.

Sverigedemokraterna anser att fokus måste ligga på att garantera säkerheten i Sverige och påpekar att barn omfattar alla upp till 18 år.

”Vissa av dem har gjort sig skyldiga till terrorhandlingar. Det måste således nyanseras vilka som har skyddsbehov och vilka som inte bör tillåtas in i landet på grund av säkerhetsskäl”, skriver SD.

Andra länder har enligt Rädda Barnen tagit hand om övergivna barn till IS-anhängare, exempelvis Frankrike och Tyskland.

Fakta: Partiernas svar

TT:s fråga: Ska svenska regeringen göra mer för att ta hem barn till svenskar som anslutit sig till IS?

Miljöpartiet: ”Ja. Barnen till IS-anhängare lever i en fruktansvärd och mycket utsatt situation som inget barn någonsin bör leva i. MP vill att man noggrant ser över alla rättsliga och säkerhetsmässiga möjligheter för att dessa barn ska kunna komma hem.”

Vänsterpartiet: ”Ja. Regeringen måste tydligt visa att hjälp finns att få. Sverige behöver säkerställa att svenska barn, och i förekommande fall deras föräldrar, får det konsulära stöd som krävs för att de utan risk för sina liv ska kunna ta sig till Sverige.”

Kristdemokraterna: ”Ja, barn är aldrig ansvariga för sina föräldrars brott och Sverige har självklart ett ansvar för barn som är svenska medborgare. Det är upp till regeringen att ta fram ett rimligt sätt att säkerställa vilka som är svenska medborgare och hur de ska tas om hand i Sverige.”

Liberalerna: ”Vi bör fastställa identiteter, relationer till Sverige och eventuella medborgarskap. Detta bör ske i samverkan inom EU eller FN. På plats eller i närområdet. Regeringen ska medverka till detta sker så snart det kan ske på ett säkert sätt och konsulärt fungerande sätt.”

Centerpartiet: ”Regeringen bör givetvis agera så långt det är möjligt /.../ De små barnen kan givetvis inte hållas ansvariga för vad deras föräldrar har gjort, men svenska myndigheter kan och ska inte operera i ett krigsområde, inte minst på grund av säkerhetssituationen.”

Moderaterna: ”Frågan är mycket komplex eftersom barn är inblandade och de inte bär ansvar för sina föräldrars handlingar. Det är oklart om det överhuvudtaget är möjligt för svenska myndigheter att verka i området, oss veterligen är det inte analyserat.”

Sverigedemokraterna: ”Sverige har även ett ansvar för sina medborgare samtidigt som barn är oskyldiga till deras föräldrars handlingar. Barn innefattar dock alla upp till arton år varav även vissa av dem har gjort sig skyldiga till terrorhandlingar. Det måste således nyanseras vilka som har skyddsbehov och vilka som inte bör tillåtas in i landet på grund av säkerhetsskäl.”

Utrikesminister Margot Wallström (S) skrev i fredags såhär på Facebook: ”Regeringen arbetar intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. /.../ Om möjligt ska de föras till Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.